Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 39. ПРИЧА

Први краљ Израела

Први краљ Израела

Јехова је Израелцима дао судије да их усмеравају и воде, али они су желели да имају краља. Зато су рекли Самуилу: „Сви народи око нас имају краљеве. И ми хоћемо да имамо краља.“ Самуило је сматрао да то није у реду и зато је питао Јехову шта да ради. Јехова му је рекао: „Народ не одбацује тебе, него мене. Реци им да могу имати краља, али да ће он много тога узимати од њих.“ Када им је то пренео, народ је ипак рекао: „Хоћемо краља, па нека буде како буде!“

Јехова је рекао Самуилу да ће човек по имену Саул постати први краљ. Када је Саул дошао код Самуила у Раму, Самуило га је помазао за краља тако што му је на главу излио уље.

Касније је Самуило позвао Израелце да се окупе како би им представио новог краља. Али од Саула није било ни трага ни гласа. Да ли знаш зашто? Зато што се сакрио међу пртљаг. Када су га напокон пронашли, извели су га пред народ. Саул је био веома леп младић и растом је био виши од свих. Самуило је рекао: „Ево човека кога је Јехова изабрао.“ А народ је повикао: „Живео краљ!“

Краљ Саул је у почетку слушао Самуилове савете и био је послушан Јехови. Али онда се променио. На пример, краљ није смео да приноси жртве Јехови. Једном приликом, Самуило је рекао Саулу да сачека да он дође и принесе жртве. Али пошто Самуило није дошао у одређено време, Саул је решио да то уради сам. Како је Самуило на то реаговао? Рекао је: „Ниси смео да будеш непослушан Јехови.“ Да ли је Саул из тога нешто научио?

Нешто касније, када се Саул борио са Амаличанима, Самуило му је рекао да никоме не поштеди живот. Али Саул је одлучио да поштеди краља Агага. Јехова је рекао Самуилу: „Саул ми је окренуо леђа и више ме не слуша.“ То је Самуила веома растужило и рекао је Саулу: „Јехова је одлучио да  изабере другог краља зато што му више ниси послушан.“ Кад се Самуило окренуо да пође, Саул је зграбио скут његовог огртача, али му се скут истргао из руке. Тада је Самуило рекао Саулу: „Тако је Јехова истргао краљевство из твоје руке.“ Јехова ће дати свој престо некоме ко ће га волети и поштовати.

„Послушност је боља од жртве“ (1. Самуилова 15:22)