Многи Израелци су се опет вратили обожавању лажних богова, тако да је Јехова дозволио да Филистеји владају над њима. Али било је и неких који су волели Јехову. Међу њима је био и Маноје. Он и његова жена нису имали деце. Јехова је једног дана послао анђела код Манојеве жене. Тај анђео јој је рекао: „Родићеш сина. Он ће избавити Израелце од Филистеја и биће назиреј.“ Да ли знаш ко су били назиреји? То су били људи који су на један посебан начин служили Јехови. Назиреји нису смели да се шишају.

Маноје и његова жена су после неког времена добили сина и дали му име Самсон. Када је Самсон порастао, Јехова му је дао изузетну снагу. Могао је да убије лава голим рукама. Једном приликом је сам убио 30 Филистеја. Они су га мрзели и тражили су начин да га убију. Једне ноћи кад је Самсон спавао у Гази, дошли су код градских врата и тамо чекали у заседи да га у зору убију. Али Самсон је усред ноћи устао, отишао до градских врата и ишчупао их. Носио их је на раменима све до врха горе у близини Хеврона.

Касније су Филистеји отишли код Самсонове девојке Далиле и рекли јој: „Сваки од нас даће ти по хиљаду и сто сребрника ако откријеш у чему лежи његова снага. Хоћемо да га ухватимо и бацимо у тамницу.“ Далила је прихватила ту понуду јер је била похлепна. Самсон испрва није хтео да јој каже у чему лежи његова снага, али она му је досађивала све док јој није открио своју тајну. „Никада се нисам шишао јер сам назиреј“, рекао јој је. „Сву своју снагу бих изгубио ако бих се ошишао.“ Самсон је много погрешио што јој је то рекао!

Далила је истог часа пренела Филистејима: „Сазнала сам његову тајну!“ Успавала је Самсона на свом крилу, а затим  позвала једног човека да га ошиша. А онда је повикала: „Самсоне, ево Филистеја!“ Самсон се тргао из сна и схватио да је изгубио снагу. Филистеји су га ухватили, ослепели и бацили у тамницу.

Једном приликом су се хиљаде Филистеја сакупиле у храму њиховог бога Дагона и почели су да узвикују: „Наш бог нам је дао Самсона! Изведите га да нас забавља!“ Поставили су га између два стуба и ругали су му се. Самсон се помолио Јехови речима: „О Јехова, дај ми снаге само још овај пут.“ До тада му је коса већ порасла. Он је свом снагом гурао стубове храма и он се срушио. Тако су погинули сви који су били у њему. Тада је и Самсон погинуо.

„Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Филипљанима 4:13)