Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 31. ПРИЧА

Исус Навин и Гаваоњани

Исус Навин и Гаваоњани

Вести о томе шта се десило с Јерихоном брзо су се прошириле међу народима који су живели у хананској земљи. Краљеви тих народа одлучили су да се заједнички боре против Израелаца. Али Гаваоњани су имали другачији план. Обукли су стару и изношену одећу, отишли код Исуса Навина и рекли му: „Ми долазимо из далеке земље. Чули смо за Јехову и за то шта је све учинио за вас у Египту и Моаву. Обећајте да нас нећете напасти, а ми ћемо вам бити слуге.“

Исус Навин им је поверовао и обећао да их неће напасти. Али три дана касније открио је да они заправо нису из неке далеке земље, већ из Ханана. Исус Навин их је упитао: „Зашто сте нас лагали?“ А они су му одговорили: „Уплашили смо се, јер знамо да се ваш Бог Јехова бори за вас. Преклињемо вас, немојте нас побити.“ Исус Навин је одржао реч и поштедео им живот.

Убрзо после тога, Гаваоњанима је претила опасност од петорице хананских краљева и њихових војски. Исус Навин  је кренуо да им помогне и са својом војском је целу ноћ ишао до Гаваона. Битка је почела у зору. Хананци су се разбежали на све стране. Где год да су бежали, Јехова их је засипао крупним градом. А онда је Исус Навин замолио Јехову да сунце стане над Гаваоном. Зашто је то тражио од Јехове кад је знао да се тако нешто никада раније није десило? Зато што се уздао у Јехову и знао је да њему ништа није немогуће. И стварно, сунце није зашло читав дан све док Израелци нису потукли хананске краљеве и њихове војске.

„Кад кажете: ’Да‘, нека то значи ’да‘, а кад кажете: ’Не‘, нека то значи ’не‘. Што је више од тога, од Злога је“ (Матеј 5:37)