Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 32. ПРИЧА

Нови вођа и две храбре жене

Нови вођа и две храбре жене

Након што је годинама водио Јеховин народ, Исус Навин је умро када је имао 110 година. Док је био жив, Израелци су служили Јехови. Али кад је умро, почели су да се клањају идолима, као што су то чинили Хананци. Због тога је Јехова дозволио да им ханански краљ по имену Јавин прави велике проблеме. Народ је завапио Јехови за помоћ и он им је дао новог вођу, Варака. Он ће им помоћи да се врате Јехови.

Девора, која је у то време била пророчица, послала је по Варака јер је за њега имала једну поруку од Јехове. Поручила му је: „Узми 10 000 људи и иди у долину Кисон у сусрет Јавиновој војсци. Ту ћеш поразити Сисару, заповедника Јавинове војске.“ Варак је на то рекао Девори: „Ићи ћу али само ако ти пођеш са мном.“ Она му је одговорила: „Поћи ћу с тобом, али да знаш да Сисара неће пасти у твоје руке. Јехова је рекао да ће га убити једна жена.“

Девора је кренула с Вараком и његовом војском на гору Тавор да се припреме за битку. Чим је Сисара то чуо, сакупио је бојна кола и сву војску и повео их до долине. Девора је  рекла Вараку: „Ово је дан када ће ти Јехова дати победу.“ Варак се са својих 10 000 људи спустио с горе да би се сусрео са Сисарином моћном војском.

Јехова је тада учинио да поток Кисон набуја, тако да су се сва бојна кола Сисарине војске заглавила у блату. Сисара је пешице побегао с бојног поља. Варак је са својим људима поразио Сисарину војску, али Сисара му је умакао. Сакрио се у шатору жене која се звала Јаиља. Она му је дала да попије мало млека и покрила га једним покривачем. Када је од умора утонуо у дубок сан, она му се пришуњала и забила му шаторски клин у слепоочнице и тако га убила.

Варак је у потери за Сисаром дошао до Јаиљиног шатора. Она му је изашла у сусрет и рекла: „Дођи да ти покажем човека ког тражиш.“ Варак је ушао у шатор и видео како Сисара лежи мртав. Варак и Девора су хвалили Јехову песмом јер је Израелцима дао победу над њиховим непријатељима. Израелци су живели у миру наредних 40 година.

„Велика су војска жене које добру вест објављују“ (Псалам 68:11)

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА

’Устала сам као мајка у Израелу‘

Шта о вери и храбрости учимо из библијског записа о Девори?