Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 34. ПРИЧА

Гедеон побеђује Мадијанце

Гедеон побеђује Мадијанце

Израелци су после неког времена опет окренули леђа Јехови и почели да се клањају лажним боговима. Мадијанци су их седам година нападали, отимали им стада и уништавали усеве. Израелци су се од њих крили по пећинама и брдима. Преклињали су Јехову да их спасе. Зато је Јехова послао једног анђела код младића који се звао Гедеон. Анђео му је рекао: „Јехова те је изабрао да постанеш велики јунак.“ А Гедеон га је упитао: „Како ћу ја спасти Израел кад сам нико и ништа?“

Али како је Гедеон могао да буде сигуран да је Јехова изабрао баш њега? Он је ставио руно на земљу и рекао Јехови: „Ако ујутру роса буде само на руну, а земља остане сува, онда ћу знати да си ме изабрао да спасем Израел.“ Ујутру је стварно само руно било натопљено росом, а земља је била сува. Али онда је Гедеон замолио да следећег јутра руно остане суво, а да земља буде мокра од росе. Када се сутрадан догодило управо оно што је Гедеон тражио, био је потпуно сигуран  да га је Јехова изабрао. Зато је сакупио војску која ће се борити против Мадијанаца.

Јехова је рекао Гедеону: „Ја ћу Израелцима дати победу. Али пошто је с тобом велика војска, могли бисте помислити да сте својом снагом извојевали победу. Зато реци да се врати кући свако ко се плаши.“ Тако се 22 000 војника вратило кући, а 10 000 их је остало. Јехова је затим рекао: „Још увек има много војника. Одведи их на поток и реци им да пију воду. Задржи са собом само оне који буду на опрезу док је буду пили.“ Таквих је било само 300. Јехова је обећао да ће тако мало људи победити 135 000 мадијанских војника.

Јехова је те ноћи рекао Гедеону: „Сада је време да нападнеш Мадијанце.“ Гедеон је својим људима дао рогове и велике крчаге у којима су биле бакље, а онда им је рекао: „Гледајте мене и чините исто што и ја.“ Гедеон је дунуо у рог, разбио крчаг, подигао бакљу и узвикнуо: „Мач Јеховин и Гедеонов.“ Свих 300 људи учинило је исто. Мадијанци су премрли од страха и разбежали се на све стране. У свем том хаосу почели су да нападају једни друге. Јехова је и овог пута помогао Израелцима да победе своје непријатеље.

„Наша изузетна снага потиче од Бога, а не од нас“ (2. Коринћанима 4:7)

Сазнајте више

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Јехова је ојачао Гедеона

Ратници које је предводио Гедеон победили су мадијанску војску која је била 450 пута бројнија од њих.

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Гедеон

Био је опрезан, али је касније показао да је неустрашив.

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Анђео је ојачао Гедеона

Ова бојанка је намењена деци од 3 до 6 година.

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Јехова одговара на молитве

Деца од 6 до 8 година уживаће у прављењу овог колажа и научиће колико је важно да се моле за конкретне ствари.

НАУЧИМО НЕШТО НОВО

Браћа и сестре нас јачају

Научите децу како могу помоћи својим пријатељима, као и пријатељи њима.