Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 37. ПРИЧА

Јехова се јавља Самуилу

Јехова се јавља Самуилу

Првосвештеник Илије је имао два сина која су служила као свештеници у светом шатору. Звали су се Офније и Финес. Они нису поштовали Јеховине законе и били су веома лоши према другима. Када су Израелци приносили жртве Јехови, Офније и Финес су најбоље комаде меса узимали за себе. Илије је знао шта његови синови раде, али ништа није предузимао. Да ли ће Јехова дозволити да тако нешто траје у недоглед?

Самуило није опонашао Офнија и Финеса, иако је био доста млађи од њих. Јехова је због тога волео Самуила. Једне ноћи Самуила је пробудио глас који га је дозивао. Мислећи да га Илије зове, устао је, отрчао до њега и рекао му: „Ево ме.“ Али Илије му је рекао да га није он звао и да се врати на спавање. Када се Самуило вратио у кревет, опет се догодило исто. А када је Самуило и трећи пут чуо глас, Илије је схватио да то Јехова зове Самуила. Рекао му је да када следећи пут чује глас каже: „Реци Јехова, јер твој слуга слуша.“

Самуило се вратио у кревет. А онда је чуо како га неко зове: „Самуило! Самуило!“ Као што га је Илије саветовао, одговорио је: „Реци Јехова, јер твој слуга слуша.“ Тада му је  Јехова рекао: „Кажи Илију да ћу казнити њега и његову породицу. Он добро зна да његови синови свашта раде у мом светом шатору, а ништа не предузима.“ Самуило је ујутру отворио врата Јеховиног дома, као што је то увек чинио. Плашио се да исприча првосвештенику шта је чуо од Јехове. Али Илије га је позвао и рекао му: „Самуило, сине мој, шта ти је Јехова рекао? Све ми кажи.“ И тако је Самуило све испричао Илију.

Самуило је растао и Јехова је био с њим. У читавом Израелу се знало да је Јехова изабрао Самуила за пророка и судију.

„Сећај се свог Величанственог Створитеља у данима младости своје“ (Проповедник 12:1)

Сазнајте више

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Самуило у храму

Како је Јехова благословио Самуила? Одштампајте слику, спојите тачкице и прочитајте ову библијску причу.

УЧИМО ИЗ БИБЛИЈЕ

Самуило је увек био добар

Како попут Самуила можемо бити добри чак и када су други лоши?

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Самуило

Самуило је од најранијег детињства почео да служи Богу. Како га можеш опонашати?

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Самуило је верно служио Јехови

Самуило је видео да свештеници у Јеховином светом шатору чине зло. Шта му је помогло да буде веран Јехови иако су други чинили лоше ствари?

ПРИМЕРИ ВЕРЕ

Самуило је „растао пред Јеховом“

Зашто је Самуилово детињство било необично? Шта је учврстило његову веру док је био у шатору састанка?

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Ко служи Јехови?

Намењено деци од 6 до 8 година да би научила нешто о неким библијским личностима.