Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

Увод у 6. део

Увод у 6. део

Када су Израелци напокон стигли у Обећану земљу, свети шатор је постао средиште праве религије. Јехова је поставио свештенике да преносе народу шта пише у Закону, а дао им је и судије да их усмеравају. У овом делу ћемо видети да одлуке које неко доноси и начин на који се понаша могу веома утицати на друге. Сваки Израелац је сносио одговорност за своје поступке и пред Јеховом и пред људима. Скрените својој деци пажњу на то како су Девора, Нојемина, Исус Навин, Ана, Јефтајева ћерка и Самуило утицали на своје сународнике. Нагласите да су чак и неки неизраелци, као на пример Рава, Рута, Јаиља и Гаваоњани одлучили да се придруже Израелцима зато што су схватили да је Бог с њима.

У ОВОМ ДЕЛУ

29. ПРИЧА

Јехова бира Исуса Навина

Бог је Исусу Навину дао неке заповести које и нама данас могу помоћи.

30. ПРИЧА

Рава скрива уходе

Јерихонске зидине су се срушиле, али Равина кућа није, иако се налазила на зидинама.

31. ПРИЧА

Исус Навин и Гаваоњани

Исус Навин се молио Богу да сунце стане. Да ли га је Бог услишио?

32. ПРИЧА

Нови вођа и две храбре жене

Након смрти Исуса Навина, Израелци су почели да се клањају идолима. Живот им је постао тежак, али је помоћ дошла преко судије Варака, пророчице Деворе и Јаиље.

33. ПРИЧА

Рута и Нојемина

Две жене којима су умрли мужеви вратиле су се у Израел. Једна од њих, Рута, отишла је да ради на њиви, где ју је приметио Воз.

34. ПРИЧА

Гедеон побеђује Мадијанце

Израелци су молили Јехову да их избави од Мадијанаца који су их тлачили. Како је мала Гедеонова војска победила 135 000 непријатељских војника?

35. ПРИЧА

Ана се моли да добије сина

Елкана је са Аном, Фенином и децом одлазио у свети шатор у Силому да се поклони Јехови. Тамо се Ана молила да добије сина. Годину дана касније родио се Самуило.

36. ПРИЧА

Јефтајево обећање

Које је обећање Јефтај дао кад су се Израелци вратили обожавању Јехове? Како је Јефтајева ћерка реаговала на очево обећање?

37. ПРИЧА

Јехова се јавља Самуилу

Првосвештеник Илије је имао два сина који су служили као свештеници у светом шатору, али нису поштовали Божје законе. Самуило се разликовао од њих. Једне ноћи Јехова му се јавио.

38. ПРИЧА

Јехова Самсону даје снагу

Бог је Самсону дао снагу да се бори против Филистеја, али Самсон доноси лошу одлуку и Филистеји успевају да га савладају.