Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 25. ПРИЧА

Свети шатор

Свети шатор

Јехова је Мојсију на гори Синај рекао да направи један посебан шатор у коме ће му Израелци служити. Тај шатор ће носити са собом куд год буду ишли.

Јехова је рекао Мојсију: „Кажи народу да ти дају оно што имају да би направио шатор.“ Израелци су доносили злато, сребро, бакар и драго камење. Доносили су и вуну, лан, животињске коже и многе друге ствари. Толико су били великодушни да им је Мојсије у једном тренутку рекао да више ништа не доносе јер је свега било довољно.

Многи вешти мушкарци и жене помагали су у прављењу тог шатора. Јехова им је дао мудрост да могу да направе све што је желео. Неки су прели вуну, ткали платно или га везли. Други су обрађивали камење, резбарили дрво и правили разне предмете од злата.

Направили су шатор баш онако како им је Јехова рекао. Направили су и једну предивну завесу која је делила шатор на два дела, на Светињу и Светињу над светињама. У Светињи над светињама налазио се ковчег савеза. Он је био направљен од акацијиног дрвета и злата. У Светињи се налазио златни свећњак, сто и олтар на коме се приносио ка̂д. У дворишту је стајала бакарна посуда за воду, а ту је био и велики олтар. Ковчег савеза је подсећао Израелце да су обећали Јехови да  ће га слушати. Да ли знаш шта је то савез? То је једна посебна врста обећања.

Јехова је изабрао Арона и његове синове да буду свештеници у светом шатору. Њихов задатак је био да се брину о светом шатору и да приносе жртве Јехови. Арон је био првосвештеник и само је он смео да уђе у Светињу над светињама. Он је то чинио једном годишње како би принео жртву за своје грехе, за грехе чланова своје породице и за грехе читавог израелског народа.

Израелци су завршили свети шатор годину дана после изласка из Египта. Напокон су имали место на коме су могли да приносе Јехови жртве.

Јехова је својом славом испунио свети шатор и изнад њега се појавио облак. Све док би облак био над шатором, Израелци би остали ту где су били. Али када би се облак подигао, знали би да треба да крену на пут. Тада би расклопили свети шатор и кренули тамо куда их је облак водио.

„Тада сам зачуо снажан глас са престола како говори: ’Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима‘“ (Откривење 21:3)

Сазнајте више

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Шатор састанка

Преузмите ову слику и сазнајте више о шатору састанка који се користио за обожавање Бога у библијска времена.

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Првосвештеников напрсник

Научите нешто из библијске историје помоћу ове бојанке.