Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 24. ПРИЧА

Израелци се не држе обећања

Израелци се не држе обећања

Јехова је рекао Мојсију: „Попни се к мени на гору. Даћу ти камене плоче на којима ћу написати своје законе.“ Мојсије се попео на гору и тамо је остао 40 дана и 40 ноћи. Јехова је за то време на каменим плочама написао Десет заповести и дао их Мојсију.

Израелци су после неког времена помислили да их је Мојсије напустио. Рекли су Арону: „Треба нам неко ко ће нас водити. Начини нам бога!“ Тада им је Арон рекао: „Дајте ми злато које имате.“ Онда је претопио то злато и од њега направио теле. Народ је повикао: „То је наш Бог који нас је извео из Египта!“ Затим су почели да се клањају пред тим златним телетом и да играју и певају. Да ли је то што су радили било у реду? Није, зато што су обећали да ће служити само Јехови. Тако нису одржали обећање које су му дали.

Јехова је видео шта се догађа и рекао је Мојсију: „Сиђи међу народ. Не слушају ме и клањају  се лажном богу.“ Мојсије је сишао с горе, носећи у рукама две камене плоче.

Док се приближавао логору, чуо је како народ пева. Затим је видео како играју и клањају се златном телету. Због тога се много наљутио. Бацио је на земљу две плоче и оне су се разбиле у парампарчад. Одмах затим је златно теле смрвио у прах. А онда је питао Арона: „Како је овај народ успео да те натера да урадиш овако страшну ствар?“ Арон му је рекао: „Немој да се љутиш на мене. И сам знаш какав је овај народ. Хтели су да им направим неког бога, па сам бацио злато у ватру и изашло је ово теле.“ Арон није смео то да уради. Мојсије се поново попео на гору и преклињао Јехову да опрости народу тај грех.

Јехова је опростио онима који су били спремни да га слушају. Да ли из овога видиш колико је било важно да Израелци поштују Мојсија и да поступају онако како им је рекао?

„Кад дајеш завет Богу, не оклевај да га испуниш, јер безумници никоме нису мили. Испуни свој завет“ (Проповедник 5:4)

Сазнајте више

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Израелци праве златно теле

Израелци су направили кип за који су рекли да представља Бога. Да ли се то Богу допало?

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Израелци праве идола

Пронађите разлике и затим обојте слике.