Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 21. ПРИЧА

Десета невоља

Десета невоља

Мојсије је обећао фараону да више неће долазити код њега. Али пре него што је отишао, рекао му је: „У поноћ ће помрети сви првенци у Египту, од фараоновог сина до синова слугу и слушкиња.“

Јехова је рекао Израелцима да припреме један посебан оброк: „Закољите јагње или јаре од годину дана и његовом крвљу обележите улазна врата. Испеците месо и једите га са бесквасним хлебом. Обуците се, обујте се и будите спремни за полазак. Те ноћи ћу вас ослободити.“ Можеш ли само замислити колико су Израелци били узбуђени?

Јехова је у поноћ послао свог анђела у сваку кућу у Египту. У свим кућама чија врата нису била обележена крвљу помрли су првенци. Али анђео је заобишао куће чија су врата била обележена крвљу. Сваки Египћанин, било да је био богат или сиромашан, изгубио је дете. Али код Израелаца ниједно дете није умрло.

Чак је и фараон изгубио сина. Пошто више није могао да издржи, позвао је Мојсија и Арона и рекао им: „Устаните и одлазите од мог народа. Идите да служите свом Богу. Узмите и стоку са собом, само идите!“

 Израелци су се распоредили по породицама и племенима и тако изашли из Египта док им је пун месец обасјавао пут. Било је 600 000 мушкараца и још много жена и деце. Са њима су пошли и људи из других народа да би и они служили Јехови. Израелци су напокон били слободни!

Јехова није желео да забораве како их је спасао из Египта. Зато им је рекао да сваке године на тај дан припремају исти такав оброк у знак сећања на оно што се догодило. Тај дан је постао празник који је назван Пасха.

„Оставио сам те да живиш, да на теби покажем своју моћ и да се моје име објави по целој земљи“ (Римљанима 9:17)

Сазнајте више

ПРОЈЕКТИ ЗА ПОРОДИЧНО ПРОУЧАВАЊЕ

Бог шаље Мојсија у Египат

Мојсије и Арон су били храбри када су разговарали с моћним фараоном. Преузмите ове садржаје и осмотрите их у кругу породице.

НАУЧИМО НЕШТО НОВО

Израелци одлазе из Египта

Зашто Израелци нису ишли најкраћим путем до Обећане земље?