Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 14. ПРИЧА

Роб послушан Богу

Роб послушан Богу

Јаков је добио Јосифа кад је већ остарио и зато га је волео више од осталих синова. Како су се Јосифова старија браћа осећала кад су то приметила? Били су љубоморни на њега и мрзели су га. Јосиф је једном приликом испричао својој браћи какве је необичне снове сањао. Они су мислили да ти снови значе да ће се они једног дана клањати пред њим. Због тога су га још више мрзели.

Једног дана Јосифова браћа су чувала овце близу Сихема. Јаков је послао Јосифа да их обиђе. Кад су га издалека угледали, рекли су један другоме: „Ево долази онај што сања снове. Хајде да га убијемо!“ Ухватили су га и бацили у једну дубоку јаму. Али Јуда, један од његове браће, рекао је: „Немојмо га убити него га продајмо у робље.“ Тако су за 20 сребрника продали Јосифа мадијанским трговцима који су ишли у Египат.

Затим су Јосифову хаљину исцепали и умочили у крв јарца ког су заклали. Онда су је послали свом оцу и поручили му: „Зар није ово хаљина твог сина?“ Тако је Јаков помислио да је дивља звер растргла Јосифа. То му је сломило срце. Нико није могао да га утеши.

Јосиф је у Египту продат као роб једном угледном човеку који се звао Петефрије. Али Јехова је био уз Јосифа. Петефрије је видео да је Јосиф вредан и поуздан. Зато му је убрзо поверио да надгледа његово имање.

Петефријева жена је приметила да је Јосиф згодан и снажан. Из дана у дан га је наговарала да спава с њом. Да ли је  пристао на то? Не, није. Рекао јој је: „То не би било у реду. Мој господар има поверења у мене, а ти си му жена. Згрешио бих Богу ако бих спавао с тобом!“

Петефријева жена је једног дана покушала да натера Јосифа да спава с њом. Она га је зграбила за хаљину, али он је побегао. Када се Петефрије вратио кући, она му је рекла да ју је Јосиф напао. Била је то лаж. Петефрије се много наљутио и бацио Јосифа у затвор. Али Јехова није заборавио Јосифа.

„Понизите се, стога, под моћну Божју руку, да би вас узвисио кад буде време“ (1. Петрова 5:6)

Сазнајте више

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Јосиф у Египту

Како можеш усрећити Бога својим поступцима чак и онда када те нико не види? Прочитај библијску причу и осмотри Јосифов пример.

УПОЗНАЈ БОЉЕ СВЕТО ПИСМО

Јосиф — лажно оптужен!

Јосиф је био неправедно затворен. Шта му је помогло да издржи?

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Прича о Јаковљевим синовима

Како треба да реагујеш када твој брат, сестра или друг добије нешто што би ти волео да имаш?

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Јосиф продат у ропство

Преузмите и одштампајте бојанку и пронађите две ствари које се не слажу с библијском причом.

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Јосиф

Сазнај зашто је фараон поставио Јосифа да буде други човек у Египту.

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Петефрије

Преузми библијску картицу и сазнај нешто више о Египћанину Петефрију, Јосифовом господару.

УПОЗНАЈ БОЉЕ СВЕТО ПИСМО

Како се одупрети искушењу

Шта је Јосифа подстакло да уради оно што је исправно када је био у искушењу да прекрши своја морална мерила?