Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 16. ПРИЧА

Ко је био Јов?

Ко је био Јов?

У земљи Узу живео је један богобојазан човек који је волео Јехову. Звао се Јов. Био је веома богат и имао је велику породицу. За њега се каже да је био добар човек који је помагао сиромашнима, удовицама и деци која нису имала родитеље. Али да ли то значи да због своје доброте и праведности није имао никаквих проблема у животу?

Јов није знао да га Сатана Ђаво посматра. Јехова је упитао Сатану: „Јеси ли видео мог слугу Јова? Нема на земљи таквог човека. Слуша ме и чини добро.“ А Сатана му је одговорио: „Па наравно да те Јов слуша јер си га заштитио и благословио. Дао си му земљу и стада. Али ако му све то одузмеш, више ти неће служити.“ Зато му је Јехова рекао: „Ево можеш да искушаш Јова, али не смеш да га убијеш.“ Зашто је Јехова дозволио Сатани да то уради? Зато што је био сигуран да ће му Јов остати веран.

Сатана је искушавао Јова многим невољама. Прво је послао људе који су се звали Савеји да Јову покраду говеда и магарице. Затим је ватра спалила Јовове овце. Неки други људи који су се звали Халдејци отели су му камиле и побили слуге које су их чувале. А онда је дошла најгора невоља. Сва Јовова деца су погинула када се на њих срушила кућа у којој су се окупили. Све је то Јову сломило срце, али он није престао да служи Јехови.

Сатана је желео да Јов још више пати, па је проузроковао да му се  свуда по телу појаве отворене ране које су га много болеле. Иако Јов није знао зашто му се то дешава, наставио је да служи Јехови. Бог је све то посматрао и било му је драго што је Јов такав.

Сатана је послао тројицу људи код Јова јер је хтео да види како ће реаговати на оно што буде чуо од њих. Они су рекли Јову: „Мора да си учинио нешто много лоше и то кријеш, па те зато Бог кажњава.“ Јов им је рекао да није учинио ништа лоше. А онда је помислио да је Јехова крив за његове проблеме и зато је отворено рекао да Бог није био поштен према њему.

Младић који се звао Елијуј све то време је ћутао и слушао њихов разговор. А онда је рекао: „Ништа од онога што сте рекли није тачно. Јехова је много праведнији него што мислите. Он никада никоме није учинио зло. Он види шта се све дешава људима и помаже им у њиховим проблемима.“

Затим се Јехова обратио Јову и упитао га: „Где си ти био када сам стварао небо и земљу? Зашто си рекао да нисам праведан? Ти говориш о неким стварима, а заправо не знаш зашто се све то дешава.“ Јов је признао да је погрешио и рекао је Јехови: „Слушао сам о теби, а сада те стварно познајем. Теби ништа није немогуће. Кајем се због свега што сам рекао.“

Када се све то завршило, Јехова је учинио да Јов оздрави и дао му је много више него што је раније имао. Јов је још дуго живео и био је веома срећан. Јехова га је благословио зато што га је слушао чак и када му је било тешко. Да ли ћеш и ти бити попут Јова и служити Богу шта год да се деси?

„Чули сте за Јовову истрајност и видели сте шта је Јехова на крају за њега учинио“ (Јаковљева 5:11)

Сазнајте више

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Јов

Јовов пример нам помаже да издржимо кушње и останемо верни Богу. Преузми ову библијску картицу и сазнај нешто више.

УВОДИ У БИБЛИЈСКЕ КЊИГЕ

Увод у Књигу о Јову

Сви који воле Јехову биће искушани. Књига о Јову уверава нас да можемо остати верни Јехови и подржати његово право да влада.