Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 22. ПРИЧА

Чудо код Црвеног мора

Чудо код Црвеног мора

Чим је фараон чуо да су Израелци отишли из Египта, зажалио је што их је пустио. Заповедио је својим војницима: „Припремите сва бојна кола и кренимо у потеру за њима! Није требало да их пустимо.“ Тако су он и његови ратници кренули у потеру за Израелцима.

Јехова је дању водио свој народ помоћу стуба од облака, а ноћу помоћу стуба од ватре. Водио их је до Црвеног мора и рекао им да се ту улогоре.

А онда су Израелци угледали фараона и његову војску како их сустижу. С једне стране је било море, а с друге египатска војска. Мислећи да су упали у замку, рекли су Мојсију: „Сви ћемо изгинути! Требало је да нас оставиш у Египту.“ Али Мојсије им је рекао: „Не бојте се. Чекајте и гледајте како ће нас Јехова спасти.“ Мојсије се заиста уздао у Јехову.

Јехова је рекао Израелцима да се спреме за полазак. Он је те ноћи померио стуб од облака и поставио га између Египћана и Израелаца. Са египатске стране облак је био мрачан, а са друге стране осветљавао је ноћ.

 Јехова је рекао Мојсију да испружи руку према мору. А онда је учинио да целе ноћи дува јак ветар. Море се раздвојило и морско дно се претворило у суво тло. Милиони Израелаца прешли су на другу страну, док им је вода стајала попут зида с леве и десне стране.

Фараонова војска је кренула за њима по сувом. А онда је Јехова направио пометњу међу њима. Отпали су им точкови на кочијама, а војници су викали: „Бежимо одавде јер се Јехова бори за њих!“

Јехова је рекао Мојсију: „Испружи руку над морем.“ И воде су се сручиле на египатску војску. Фараон и сва његова војска су изгинули. Нико није преживео.

На другој страни мора, сав народ је хвалио Бога песмом: „Певајмо Јехови, јер се силно прославио. Коња и коњаника у море је бацио.“ Док су људи певали, жене су играле и свирале. Сви су били срећни јер су напокон били слободни.

„Зато пуни храбрости можемо рећи: ’Јехова је мој помоћник, нећу се бојати. Шта ми може човек?‘“ (Јеврејима 13:6)