Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 17. ПРИЧА

Мојсије одлучује да служи Јехови

Мојсије одлучује да служи Јехови

Јаковљеви потомци су у Египту постали познати као Израелци. Након Јаковљеве и Јосифове смрти, на престо је дошао нови фараон. Он се плашио да ће Израелци постати моћнији од Египћана. Зато је тај фараон прогласио Израелце робовима. Терао их је да праве цигле и да на пољима раде тешке послове. Али Израелаца је било све више иако су их Египћани мучили. Фараону се то није свидело, па је наредио да сваки дечак који се роди у израелској породици буде убијен. Можеш ли да замислиш колико су Израелци били уплашени?

Израелка која се звала Јохаведа родила је прелепог дечака. Да га Египћани не би убили, ставила га је у једну корпу и сакрила у трску на обали Нила. Сестра тог дечака, која се звала Марија, из прикрајка је гледала шта ће се десити.

Фараонова ћерка је дошла на реку да се купа и у трсци је угледала корпу. Разнежила се када је у корпи видела уплакану бебу.  Марија ју је упитала: „Хоћете ли да вам нађем жену која ће га дојити?“ Када је фараонова ћерка пристала, Марија је довела своју мајку Јохаведу. Фараонова ћерка јој је рекла да узме бебу и да је чува, а да ће јој она све то платити.

Када је дете порасло, Јохаведа га је довела код фараонове ћерке. Она му је дала име Мојсије и подигла га је као рођеног сина. Будући да је одрастао на двору, могао је имати шта год је пожелео. Али Мојсије никада није заборавио Јехову. Он је знао да је Израелац, а не Египћанин. Зато је одлучио да служи Јехови.

Када је Мојсије имао 40 година, решио је да помогне свом народу. Једном приликом је видео како један Египћанин туче једног Израелца. Толико јако је ударио тог Египћанина да га је убио и затим је његово тело сакрио у песак. Када је фараон за то сазнао, покушао је да убије Мојсија. Али Мојсије је побегао у мадијанску земљу. Јехова се тамо бринуо о њему.

„Вером је Мојсије [...] одбио да се зове сином фараонове кћери. Радије је изабрао да буде злостављан заједно с Божјим народом“ (Јеврејима 11:24, 25)

Сазнајте више

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Мали Мојсије је пронађен

Ко су особе на слици? Прочитајте библијску причу из 2. поглавља Изласка и сазнајте.

ПРОЈЕКТИ ЗА ПОРОДИЧНО ПРОУЧАВАЊЕ

Мојсије одраста у Египту

Шта учимо из периода Мојсијевог живота који је провео у Египту? Преузмите ове садржаје и осмотрите их у кругу породице.

СТРАЖАРСКА КУЛА

Ко је био Мојсије?

Овог верног човека подједнако цене хришћани, Јевреји и муслимани. Шта знате о њему?

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Марија

Који је инструмент Марија свирала? Преузми библијску картицу и сазнај нешто више о њој.

НАУЧИМО НЕШТО НОВО

Мојсијева породица

Мојсијева породица је верно служила Јехови. Сазнајте како су се неки од њих звали.