Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 18. ПРИЧА

Горући грм

Горући грм

Мојсије је живео у Мадијану 40 година. Ту се оженио и добио децу. Док је једног дана чувао стадо оваца близу горе Синај, угледао је нешто невероватно. Један грм је горео али никако није догоревао. Кад је пришао да мало боље погледа, из грма се чуо глас који је рекао: „Мојсије! Не прилази ближе. Изуј сандале јер је место на коме стојиш свето.“ То је Јехова говорио преко анђела.

Мојсије се уплашио и покрио лице рукама. Тај глас је затим рекао: „Видео сам невољу Израелаца. Избавићу их из Египта и одвешћу их у добру земљу. Ти си тај који ће извести мој народ из Египта.“ Нема сумње да се Мојсије много изненадио.

Мојсије је упитао: „Шта да кажем народу кад ме пита ко ме је послао?“ Бог му је на то одговорио: „Реци им да те је послао Јехова, Бог Аврахамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев.“ Мојсије је затим рекао: „Шта ће бити ако ме народ не послуша?“ Јехова је Мојсију пружио доказ да ће му помоћи. Рекао му је да баци свој штап на земљу. Тада се штап претворио у змију! А када је Мојсије ухватио змију за реп, она се претворила у штап. Јехова му је рекао: „Кад буду видели то чудо, повероваће да сам те ја послао.“

Мојсије је рекао Јехови да није речит човек, а он му је обећао: „Ја ћу ти рећи шта да кажеш и послаћу твог брата Арона да ти помогне.“ Сада када је знао да ће Јехова бити с њим, Мојсије се са својом женом и синовима вратио у Египат.

„Не брините се како ћете или шта ћете говорити, јер ће вам се у тај час дати шта да говорите“ (Матеј 10:19)

Сазнајте више

УПОЗНАЈ БОЉЕ СВЕТО ПИСМО

Мојсије добија посебан задатак

Да ли ти понекад недостаје самопоуздање? Сазнај на које начине можеш служити Јехови упркос својим слабијим странама.

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Бог шаље Мојсија у Египат

Зашто фараон није послушао Мојсија и Арона? Које су биле последице тога?

НАУЧИМО НЕШТО НОВО

Ко је то рекао? (Излазак 3-12)

Повежите сваку изјаву са особом која је то рекла.

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Фараон

Да ли је египатски фараон преживео када је његова војска погинула у Црвеном мору?