Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 20. ПРИЧА

Следећих шест невоља

Следећих шест невоља

Мојсије и Арон су отишли код фараона да му пренесу шта му је Бог рекао: „Ако не пустиш мој народ, послаћу на тебе обаде.“ Обади су велике муве које уједају људе и животиње. Ројеви обада преплавили су куће Египћана, и богатих и сиромашних. Цела земља је била пуна обада. Али у земљи Гесем, у којој су живели Израелци, није их било. Прве три невоље погодиле су и Израелце, али од ове невоље па надаље страдали су само Египћани. Фараон је рекао Мојсију и Арону: „Молите Јехову да отера ове обаде. А народ може да иде.“ Али када је Јехова отерао обаде, фараон се предомислио. Хоће ли се икада дозвати памети?

Јехова је рекао: „Ако фараон не пусти мој народ, египатска стока ће се разболети и угинути.“ Сутрадан је тако и било. Сва египатска стока је угинула, а од израелске стоке није угинуло ништа. Али фараон је и даље био тврдоглав и није попуштао.

Јехова је затим рекао Мојсију да иде код фараона и да баци пепео у ваздух. Тај пепео се претворио у прах који је падао на Египћане по целој земљи. Од њега су људи и животиње имали болне ране по телу. Али фараон ни тада није хтео да пусти Израелце.

Јехова је поново послао Мојсија код фараона да му каже: „Зар ти још увек нећеш да пустиш мој народ? Е зато ће сутра падати велики град.“  Сутрадан је Јехова послао град, громове и ватру с неба. Била је то најгора олуја до тада. Град је поломио дрвеће и уништио њиве, али се тако нешто у Гесему није догодило. Фараон је рекао Мојсију и Арону да се моле Јехови да престане олуја и да затим могу да иду.“ Али чим су киша и град престали, фараон се опет предомислио.

Онда је Мојсије рекао: „Јехова ће довести скакавце који ће појести оно што је остало после града.“ Милиони скакаваца су опустошили поља и оголили свако дрво. Фараон је рекао Мојсију и Арону да моле Јехову да отера скакавце. Али чак и када је Јехова то учинио, фараон је и даље остао при своме.

Јехова је рекао Мојсију: „Испружи руку према небу.“ Чим је Мојсије то урадио, на земљу се спустила густа тама. Египћани три дана нису видели ни прст пред оком. Само су Израелци имали светла у својим кућама.

Фараон је рекао Мојсију: „Ви и ваш народ можете да идете, али стоку морате да оставите.“ Мојсије му је објаснио да морају са собом повести и стоку да би могли да принесу Јехови жртве. На то се фараон много наљутио и рекао: „Склањај ми се с очију! Ако те још једном будем видео, убићу те.“

„Опет ћете видети разлику између праведног и злог, између оног ко служи Богу и оног ко му не служи“ (Малахија 3:18)