Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 19. ПРИЧА

Прве три невоље

Прве три невоље

Израелци су били присиљени да раде тешке послове као робови. Јехова је послао Мојсија и Арона код фараона да му кажу: „Пусти мој народ да ми у пустињи принесе жртве.“ Али фараон је поносно рекао: „Не занима ме шта Јехова каже и нећу пустити Израелце.“ Затим их је терао да раде још теже послове. Али Јехова је решио да фараона научи памети. Знаш ли како? Нанео је Египћанима десет невоља. Јехова је рекао Мојсију: „Фараон не жели да ме послуша. Ујутру ће бити на обали Нила. Иди и реци му да ће се сва вода у Нилу претворити у крв зато што није пустио мој народ.“ Мојсије је послушао Јехову и отишао код фараона. Фараон је својим очима посматрао како Арон штапом удара по води у Нилу и како се она затим претвара у крв. Река је почела да смрди, све рибе у њој су угинуле и није било воде за пиће. Али фараон ипак није хтео да пусти Израелце.

 Јехова је седам дана касније поново послао Мојсија код фараона да му пренесе следећу поруку: „Ако не пустиш мој народ, Египат ће бити преплављен жабама.“ Арон је испружио свој штап и жабе су прекриле целу земљу. Било их је на све стране! Чак су и куће биле пуне жаба које су скакале по креветима, чинијама и тањирима. Фараон је рекао Мојсију да се моли Јехови да уклони жабе. Обећао је да ће пустити Израелце. Јехова је учинио да жабе угину, а Египћани су их скупљали на гомиле. Због тога је земља почела да смрди. Али фараон опет није хтео да пусти народ.

Затим је Јехова рекао Мојсију: „Нека Арон штапом удари по земљи и прашина ће се претворити у комарце.“ Чим је Арон то урадио, по свој земљи су се појавили комарци. Чак су и неки Египћани рекли фараону да им све те невоље сигурно наноси Јехова. Али фараон је и даље био тврдоглав и није хтео да пусти Израелце.

„[Осетиће] руку моју и моћ моју, па ће знати да је моје име Јехова“ (Јеремија 16:21)

Сазнајте више

ПРОЈЕКТИ ЗА ПОРОДИЧНО ПРОУЧАВАЊЕ

Бог шаље Мојсија у Египат

Мојсије и Арон су били храбри када су разговарали с моћним фараоном. Преузмите ове садржаје и осмотрите их у кругу породице.

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Прве три невоље у Египту

По чему су се прве три невоље разликовале од осталих седам?

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Арон

Зашто није могао да уђе у Обећану земљу?