Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 13. ПРИЧА

Јаков и Исав се мире

Јаков и Исав се мире

Јехова је обећао Јакову да ће га штитити као што је штитио Аврахама и Исака. Јаков се населио у Харану, ту се оженио, добио децу и веома се обогатио.

Јехова је рекао Јакову: „Врати се својој кући.“ Тако су Јаков и његова породица кренули на дуг пут. После неког времена слуге су му јавиле: „Долази твој брат Исав са још 400 људи!“ Јаков се уплашио да ће Исав напасти њега и његову породицу и зато се молио Јехови да га избави од Исава. Сутрадан је Јаков послао Исаву на поклон много оваца, коза, крава, камила и магараца.

Те ноћи док је Јаков био сам, угледао је једног анђела! Тај анђео се рвао с њим све до јутра. Јаков се није предао иако је био повређен. Анђео му је рекао: „Пусти ме.“ Али Јаков му је рекао да неће то учинити док га не благослови.

Тај анђео је благословио Јакова. Тада је Јаков знао да Јехова неће дозволити да му Исав учини неко зло.

Ујутру је Јаков у даљини угледао Исава и још 400 људи. Јаков је ишао испред своје породице и поклонио се свом брату седам пута. Исав је потрчао према Јакову и загрлио га. Обојица су заплакала и помирила се. Да ли мислиш да се Јехови допало како је Јаков поступио у тој ситуацији?

 Касније се Исав вратио својој кући, а Јаков је наставио даље. Јаков је имао 12 синова. Они су се звали Рувим, Симеон, Левије, Јуда, Дан, Нефталим, Гад, Асир, Исахар, Завулон, Јосиф и Венијамин. Јехова је после преко Јосифа спасао свој народ. Знаш ли како? Хајде да видимо.

„Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне, да бисте били синови свог Оца који је на небесима“ (Матеј 5:44, 45)