Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 11. ПРИЧА

Испит вере

Испит вере

Аврахам је научио свог сина Исака да воли Јехову и да верује у сва Јеховина обећања. Али када је Исак имао око 25 година, Јехова је тражио од Аврахама да учини нешто што је било веома тешко. О чему се радило?

Бог је рекао Аврахаму: „Молим те, узми свог сина јединца и принеси га на жртву на брду у земљи Морији.“ Аврахам није знао зашто је Јехова то тражио од њега, али га је ипак послушао.

Рано ујутру је са Исаком и двојицом слугу кренуо према Морији. После три дана пешачења у даљини су угледали брда. Аврахам је рекао својим слугама да их сачекају док он и Исак оду да принесу жртву. Аврахам је дао Исаку да понесе дрва, а он је понео нож. Исак је упитао свог оца: „Где је овца коју ћемо принети на жртву?“ А он му је одговорио: „Јехова ће се побринути за то, сине мој.“

Када су стигли до места које је Јехова показао Аврахаму, направили су олтар. Затим је Аврахам свезао Исаку руке и ноге и положио га на олтар.

У тренутку када је подигао нож, Јеховин анђео га је позвао с неба и рекао му: „Аврахаме! Не дижи руку на дете! Сада знам да верујеш Богу јер си био спреман да жртвујеш свог сина.“ Тада је Аврахам угледао  овна који се роговима заплео у жбуње. Одмах је одвезао Исака и уместо њега принео на жртву овна.

Од тада је Јехова сматрао Аврахама својим пријатељем. Знаш ли зашто? Аврахам је чинио све што је Јехова тражио од њега, чак и онда кад није разумео зашто то тражи.

Јехова је поновио обећање које је дао Аврахаму да ће га благословити и да ће имати много потомака. Он му је такође обећао да ће преко његове породице благословити све добре људе на земљи.

„Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16)