Адам и Ева су након изласка из еденског врта добили много деце. Њихов први син се звао Каин и постао је земљорадник, а други се звао Авељ и постао је пастир.

Једног дана су Каин и Авељ принели жртве Јехови. Да ли знаш шта је то жртва? То је посебан дар који се даје Богу. Јехова је био задовољан жртвом коју је Авељ принео, али Каиновом жртвом није био задовољан. Каин се због тога много наљутио. Јехова је упозорио Каина да га то може навести да уради нешто лоше. Али Каин се на то није обазирао.

Он је позвао Авеља да пође с њим у поље. Док су били сами, напао је свог брата и убио га. Шта је  Јехова учинио због тога? Казнио је Каина тако што га је отерао далеко од породице. Више никада није смео да се врати кући.

Шта ми можемо научити из ове приче? На пример, можда се и ми љутимо што не иде увек све онако како бисмо хтели. Ако приметимо да нас то не пролази, или ако нам други скрену пажњу да су то приметили, требало би да нешто предузмемо пре него што нас таква осећања потпуно обузму.

Авељ је волео Јехову и поступао је исправно и зато га Јехова никада неће заборавити. Бог ће га вратити у живот кад земљу буде претворио у рај.

„Прво се помири са својим братом, а онда се врати и принеси свој дар“ (Матеј 5:24)