Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 98. ПРИЧА

Хришћанство се шири светом

Хришћанство се шири светом

Апостоли су послушали Исусову заповест и ширили су добру вест по целом свету. Браћа из Антиохије су 47. године н. е. послала Павла и Варнаву да проповедају по разним местима. Та двојица ревних проповедника пропутовали су целу Малу Азију и посетили разна места као што су Дерва, Листра и Иконија.

Павле и Варнава су проповедали свима, нису гледали на то да ли је неко богат или сиромашан, млад или стар. Многи су прихватили истину о Исусу. Када су проповедали Сергију Павлу, управитељу Кипра, један врачар је покушао да их спречи у томе. Павле му је рекао: „Јехова ће те казнити.“ Тај врачар је истог трена ослепео. Када је Сергије Павле видео шта се догодило, постао је верник.

Павле и Варнава су проповедали свуда, од куће до куће, на трговима, по улицама и у синагогама. Када су излечили једног хромог човека у Листри, они који су видели то чудо помислили су да су они богови и хтели су да им принесу жртве. Али Павле и Варнава су их у томе спречили, говорећи: „Само Богу се треба клањати! Ми смо само људи, као и ви.“ Неки Јудејци су дошли и нахушкали народ на Павла. Зато су га каменовали, одвукли изван града и оставили га мислећи да је мртав. Али Павле је био жив. Браћа су му одмах притекла у помоћ и довела га у град. Он је касније поново отишао у Антиохију.

Павле је 49. н. е. кренуо на друго проповедничко путовање. Када је обишао браћу у Малој Азији, преносио је добру вест  још даље, чак до Европе. Посетио је Атину, Ефес, Филипе, Солун и многа друга места. Сила, Лука и младић који се звао Тимотеј, придружили су му се на том путовању. Заједничким снагама су оснивали и јачали нове скупштине. Павле је годину и по дана остао у Коринту, јачајући браћу. Проповедао је, поучавао и писао писма многим скупштинама. Осим тога, правио је и шаторе. После неког времена поново је отишао у Антиохију.

Нешто касније, 52. године н. е., Павле је кренуо на треће проповедничко путовање, започевши га у Малој Азији. Путовао је на север све до Филипа, а онда се спустио до Коринта. Неколико година је провео у Ефесу, где је поучавао народ, лечио болесне и помагао скупштини. Сваки дан је држао говоре у једној школи. Многи су га слушали и били су спремни да мењају свој живот. И на крају, након што је проповедао добру вест у многим земљама, отишао је у Јерусалим.

„Зато идите и стварајте ученике од људи из свих народа“ (Матеј 28:19)

Сазнајте више

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Павле

Шта је Павле радио како би се издржавао? Сазнај то помоћу ове библијске картице.

УПОЗНАЈ БОЉЕ СВЕТО ПИСМО

Не губи радост кад имаш проблем!

Откриј шта је помогло Павлу и Сили да не изгубе радост упркос прогонству.