Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 97. ПРИЧА

Корнелије добија свети дух

Корнелије добија свети дух

У Цезареји је живео један уважен војни заповедник који се звао Корнелије. Јудејци су га поштовали иако није био њихов сународник. Великодушно је помагао сиромашнима и онима који су били у невољи. Корнелије је веровао у Јехову и стално му се молио. Једног дана појавио му се један анђео и рекао му: „Бог је услишио твоје молитве. Пошаљи своје људе у Јопу да нађу Петра и да га позову да дође код тебе.“ Он је одмах послао тројицу својих људи у Јопу, која се налазила око 50 километара јужно од његовог града.

За то време у Јопи је Петар имао визију у којој је видео животиње које Јудејци нису смели да једу. Затим је чуо глас који му је рекао да једе месо тих животиња. Петар је то одбио рекавши: „Никад у животу нисам јео месо нечистих животиња.“ Али тај глас му је рекао: „Не говори за ове животиње да су нечисте, јер их је Бог очистио.“ Још му је рекао: „Ево три човека су пред твојим вратима. Пођи с њима.“ Петар им је отворио врата и питао их зашто су дошли код њега. Одговорили су му: „Послао нас је војни заповедник  Корнелије, јер жели да дођеш код њега у Цезареју.“ Петар их је позвао да преноће код њега. Сутрадан је отишао с њима у Цезареју, а придружила су им се још нека браћа из Јопе.

Када је Корнелије напокон видео Петра, пао је на колена. Али Петар му је рекао: „Устани! И ја сам само човек као и ти. Бог ми је рекао да дођем код тебе, иако Јудејци не улазе у куће пагана. А сада ми, молим те, реци зашто си ме звао.“

Корнелије му је рекао: „Пре четири дана молио сам се Богу и један анђео ми је рекао да пошаљем људе по тебе. Молим те, поучи нас Јеховиној речи.“ Петар му је рекао: „Схватио сам да Бог није пристран. Он прихвата све који желе да му служе.“ Затим им је испричао много тога о Исусу. Тада је свети дух дошао на Корнелија и оне који су били у његовој кући и сви су се крстили.

„Из сваког народа [Бог] прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела апостолска 10:35)