Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 96. ПРИЧА

Исус позива Савла

Исус позива Савла

Савле је био римски грађанин рођен у Тарсу. Био је фарисеј који је добро познавао јудејске законе и мрзео је хришћане. Упадао им је у куће и одводио и мушкарце и жене у затвор. Чак је био међу онима који су посматрали како је разјарена група људи каменовала Исусовог ученика Стефана све док није умро.

Али Савле није био задовољан тиме што је хапсио хришћане само у Јерусалиму. Тражио је дозволу од првосвештеника да оде у Дамаск и да тамо истреби хришћане. Док се приближавао том граду, одједном га је обасјала блистава светлост и он је пао на земљу. Тада је зачуо један глас који му се обратио: „Савле, зашто ме прогониш?“ Савле је упитао: „Ко си ти?“ Одговор је гласио: „Ја сам Исус. Иди у Дамаск и сазнаћеш шта треба да радиш.“ Савле је истог трена ослепео и неки људи су га узели за руку и одвели у град.

У Дамаску је живео један хришћанин који се звао Ананија. Исус му се појавио у једној визији и рекао му: „Иди у Јудину кућу у улици која се зове Права и тамо потражи Савла.“ Ананија му је одговорио: „Господе, добро знам какав је то човек! Он прогони твоје ученике и баца их у затвор!“ Али Исус му је рекао: „Иди код њега јер сам га изабрао да проповеда добру вест многим народима.“

Тако је Ананија пронашао Савла и рекао му: „Савле, брате мој, Исус ме је послао да ти отворим очи.“ Савле је одмах прогледао. Провео је неко време са ученицима који су му преносили оно што су знали о Исусу тако да је и он постао његов следбеник. Крстио се као хришћанин и почео је да проповеда у синагогама, као и  остали. Можеш ли да замислиш како су се Јудејци запрепастили када су видели да Савле поучава народ о Исусу? Говорили су: „Зар ово није онај човек који је до скоро прогонио Исусове ученике?“

Савле је три године проповедао у Дамаску. Јудејци су га мрзели и зато су смишљали како да га убију. Али браћа су сазнала за то и помогла су му да побегне. У једној корпи су га спустили кроз отвор на градским зидинама.

Када је Савле стигао у Јерусалим, желео је да се придружи браћи, али они су га се плашили. А онда је један добар брат који се звао Варнава одвео Савла код апостола и уверио их да се он заиста променио. Тако је Савле почео да ревно проповеда добру вест са скупштином у Јерусалиму. Касније је постао познат као Павле.

„Христ Исус је дошао на свет да спасе грешнике, од којих сам највећи ја“ (1. Тимотеју 1:15)