Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 92. ПРИЧА

Исус се појављује рибарима

Исус се појављује рибарима

Неко време након што се Исус појавио апостолима, Петар је одлучио да оде на Галилејско море да лови рибу. Тома, Јаков, Јован и још неки ученици кренули су с њим. Целу ноћ су провели на мору али ништа нису уловили.

Рано ујутру видели су како један човек стоји на обали. Довикнуо им је: „Јесте ли нешто уловили?“ Кад су му одговорили да нису, рекао им је: „Баците мрежу с десне стране чамца.“ Кад су то урадили, у мрежу се ухватило толико риба да нису могли да је извуку. Јован је у том тренутку схватио да је тај човек Исус и рекао је: „То је Господ!“ Петар је одмах скочио у воду и отпливао до обале. Други ученици су дошли чамцем.

Кад су стигли на обалу, видели су како Исус пече хлеб и рибу на жару. Рекао им је да донесу још мало рибе коју су уловили. Затим их је позвао да доручкују.

 Кад су завршили с доручком, Исус је упитао Петра: „Да ли ме волиш више него што волиш да ловиш рибу?“ Петар му је одговорио: „Да, Господе, знаш да више волим тебе.“ Исус је рекао: „Онда храни моје јагањце.“ Исус га је опет упитао: „Волиш ли ме Петре?“ Одговорио му је: „Господе, знаш да те волим.“ На то је Исус рекао: „Паси моје овчице.“ Исус га је по трећи пут питао исто. Петар се ражалостио и рекао му: „Господе, ти све знаш. Добро знаш да те волим.“ Исус му је рекао: „Храни моје овчице.“ А затим је додао: „Пођи за мном.“

„Рекао им је: ’Пођите за мном, и учинићу вас рибарима људи.‘ Они су одмах оставили мреже и пошли за њим“ (Матеј 4:19, 20)

Сазнајте више

ИСУС — ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ

На обали Галилејског мора

Три пута је Исус подсетио Петра како може показати да га воли.

ПРИМЕРИ ВЕРЕ

Петар се борио са страхом и сумњом

Сумње су снажне и могу потпуно обузети особу. Али Петар је савладао своје страхове и сумње и наставио је да следи Исуса.