Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 80. ПРИЧА

Исус бира дванаест апостола

Исус бира дванаест апостола

Прошло је око годину и по дана откад је Исус почео да проповеда и дошло је време да донесе једну важну одлуку. Кога ће изабрати за своје блиске сараднике? Ко ће пружати пример и организовати хришћанску скупштину? Исус је молио Јехову за помоћ приликом доношења тих одлука. Зато је отишао на гору, на једно место где је могао бити сам и целу ноћ се молио. Ујутру је окупио неке своје ученике и изабрао дванаест апостола. Да ли знаш како су се звали? Њихова имена су: Петар, Андрија, Јаков, Јован, Филип, Вартоломеј, Тома, Матеј, Јаков (Алфејев син), Тадија, Симон и Јуда Искариотски.

Андрија, Петар, Филип, Јаков

Дванаесторица апостола су свуда ишла са Исусом. Кад их је научио да проповедају, послао их је да сами то раде. Јехова им је дао моћ да истерују демоне и да лече болесне.

Јован, Матеј, Вартоломеј, Тома

Исус је дванаесторицу апостола назвао својим пријатељима и имао је поверења у њих. Фарисеји су сматрали да су апостоли необразовани и неугледни људи. Али Исус није тако  мислио. Он их је научио свему што треба да знају. Они су били уз Исуса у најважнијим тренуцима у његовом животу, на пример пре него што је умро и након што је ускрснуо. Попут Исуса, већина апостола је била из Галилеје. Неки од њих су били ожењени.

Јаков (Алфејев син), Јуда Искариотски, Тадија, Симон

Они су били несавршени људи који су понекад правили грешке. Некад им је језик био бржи од памети и доносили су лоше одлуке. Понекад су били нестрпљиви. Чак су се и свађали око тога ко је од кога бољи. Али били су добри људи који су волели Јехову. Након Исусове смрти они су били први чланови хришћанске скупштине и имали су веома важну улогу у њој.

„Називам вас пријатељима, јер сам вам обзнанио све што сам чуо од свог Оца“ (Јован 15:15)