Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 83. ПРИЧА

Исус храни хиљаде људи

Исус храни хиљаде људи

Непосредно пре Пасхе 32. н. е., апостоли су се вратили код Исуса након што су проповедали по градовима и селима. Пошто су били уморни, Исус их је позвао да чамцем оду до Витсаиде, где су могли мало да се одморе. Али када се чамац приближио обали, Исус је видео да их чекају хиљаде људи. Иако је желео да буде насамо са својим апостолима, био је љубазан према свим тим људима. Пре него што је почео да их поучава, излечио је оне који су били болесни. Читав дан им је говорио о Божјем Краљевству. Кад се спустило вече, апостоли су му пришли и рекли: „Народ је сигурно гладан. Нека иду да купе себи нешто за јело.“

На то им је Исус рекао: „Не морају да иду. Ви им дајте да овде нешто једу.“ Апостоли су га упитали: „Хоћеш ли да ми одемо и да им купимо хлеб?“ Један од апостола који се звао Филип још је рекао: „Чак и ако бисмо имали много новца, не бисмо могли да купимо довољно хране за све.“

Исус их је упитао: „Шта имамо од хране?“ Андрија му је одговорио: „Имамо пет хлебова и две мале рибе, а то сигурно није довољно.“ Тада је Исус рекао: „Донесите ми тај хлеб и те рибе.“ Рекао је људима да седну на траву у групама од по 50 и 100. Узео је хлебове и рибу, погледао у небо и помолио се. А онда је ту храну дао апостолима, који су је делили народу. Пет хиљада мушкараца и још много жена и деце јели су док се нису наситили. Апостоли су  после тога сакупили 12 пуних корпи хране која је остала, тако да се ништа није бацило. То је стварно било велико чудо!

Народ је био одушевљен оним што се десило и хтео је да Исуса постави за краља. Али он је знао да још није дошло време које је Јехова одредио да постане краљ. Зато је рекао народу да се разиђе, а апостолима да иду на другу страну Галилејског мора. Они су ушли у чамац, а Исус је сам отишао на гору. Зашто? Зато што је желео да се моли свом Оцу. Колико год да је био заузет, увек је налазио времена за молитву.

„Немојте радити за храну која пропада, него за храну која остаје за вечни живот, коју ће вам дати Син човечји“ (Јован 6:27)