Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 86. ПРИЧА

Исус ускрсава Лазара

Исус ускрсава Лазара

Исус је имао троје веома блиских пријатеља који су живели у Витанији. То су били Лазар и његове две сестре, Марија и Марта. Једног дана, док је Исус био у једном месту с друге стране Јордана, Марија и Марта су му поручиле да се Лазар много разболео и да одмах дође код њих. Али Исус није одмах отишао већ је остао у том месту још два дана. У међувремену је Лазар умро. Исус је онда рекао својим ученицима: „Хајдемо у Витанију. Лазар спава и идем да га пробудим.“ Апостоли су му на то рекли: „Сан ће му помоћи да оздрави.“ Тада им је Исус отворено рекао да је Лазар умро.

Четири дана након што је Лазар умро, Исус је стигао у Витанију. Многи су дошли да утеше Марту и Марију. Када је Марта чула да Исус долази, пожурила му је у сусрет. Рекла му је: „Господе, да си био овде мој брат не би умро.“ Он јој је рекао: „Твој брат ће оживети. Верујеш ли у то Марта?“ Одговорила му је: „Верујем да ће једном ускрснути.“ А он јој је рекао: „Ја сам ускрсење и живот.“

Онда је Марта отишла код Марије и јавила јој да је Исус стигао. Марија је пожурила да га види, а за њом су кренули и сви ти људи који су се окупили. Пала је пред његове ноге и није престајала да плаче. Кроз сузе му је рекла: „Господе, да си ти био овде наш брат би још увек био жив!“ Кад је Исус видео колико је тужна и сам је заплакао. Други су га видели како плаче, па су рекли: „Колико је само волео Лазара.“ Али неки су се питали зашто није дошао раније да помогне свом пријатељу. Шта је Исус затим урадио?

Отишао је до гроба. То је у ствари била пећина на чијем је улазу био велики камен. Заповедио је људима да склоне тај камен. А Марта је рекла: „Прошло је већ четири дана и сигурно заудара.“ Људи су ипак склонили камен, а Исус се помолио: „Оче, хвала ти што си ме услишио. Знам да ме увек  чујеш, али ово наглас говорим да би ови људи знали да си ме ти послао.“ Затим је повикао на сав глас: „Лазаре, изађи!“ А онда се десило нешто невероватно: Лазар је изашао из гроба, обавијен ланеним платном. Исус је рекао: „Скините то с њега.“

Многи који су то видели поверовали су у Исуса. Али неки су брже-боље отишли код фарисеја и испричали им шта се десило. Од тада су фарисеји хтели да убију и Лазара и Исуса. Један од дванаесторице апостола, Јуда Искариотски, кришом је отишао код фарисеја и питао их шта ће му дати ако им помогне да ухвате Исуса. Обећали су му 30 сребрника и он је почео да вреба прилику да изда Исуса.

„Истинити је Бог за нас Бог који спасава; Суверени Господ Јехова из смрти избавља“ (Псалам 68:20)