Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 78. ПРИЧА

Исус проповеда о Божјем Краљевству

Исус проповеда о Божјем Краљевству

Исус је убрзо након свог крштења почео да проповеда да се Божје Краљевство приближило. Његови ученици су га пратили по читавој Галилеји и Јудеји. Када се Исус вратио у свој родни град Назарет, ушао је у синагогу, отворио свитак пророка Исаије и наглас прочитао следеће речи: „Јехова ми је дао свети дух да бих проповедао добру вест.“ Шта је то значило? То је значило да је Исус добио свети дух првенствено да би проповедао добру вест, а не да би чинио чуда као што је то народ желео. А онда је онима који су били у синагоги рекао: „Данас се ово пророчанство испунило.“

Исус је затим отишао на Галилејско море, где је срео четворицу својих ученика који су били рибари. Позвао их је да пођу за њим и да постану рибари људи. Били су то Петар, Андрија, Јаков и Јован. Они су одмах оставили своје рибарске мреже и пошли за њим. Ишли су по целој Галилеји, проповедајући о Божјем Краљевству. Проповедали су у синагогама, на трговима и на улицама. Пратило их је много људи. Свуда се причало о Исусу, чак и у далекој Сирији.

Након неког времена, Исус је својим следбеницима дао моћ да лече људе и да истерују демоне. Народ је ишао за Исусом док је проповедао од града до града и од села до села. Неке богобојазне жене, међу којима су биле Марија Магдалена, Јована, Сусана и друге, помагале су Исусу и његовим следбеницима.

Исус је поучио своје ученике како да проповедају, а затим их је послао по градовима и селима. Док су проповедали широм Галилеје, многи од оних који су их слушали постали су ученици и крстили се. Било их је толико да их је Исус упоредио са класјем жита на пољима зрелим за жетву. Зато је рекао: „Молите се Јехови да пошаље још радника на жетву.“ Касније је изабрао још 70 ученика и послао их по двојицу да проповедају по целој Јудеји. Свим људима су проповедали  о Божјем Краљевству. Када су се ученици вратили, једва су чекали да испричају Исусу шта им се све десило. Ђаво није могао учинити ништа да би их спречио да проповедају.

Исус је желео да његови ученици наставе то важно дело и када се он буде вратио на небо. Зато им је рекао: „Проповедајте добру вест по целом свету. Учите људе ономе што пише у Божјој Речи и затим их крстите.“

„И другим градовима морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“ (Лука 4:43)