Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 85. ПРИЧА

Исус лечи на сабат

Исус лечи на сабат

Фарисеји су мрзели Исуса и тражили су неки разлог да га ухапсе. Говорили су да он не сме да лечи на сабат. Али баш једног сабата, Исус је видео човека слепог од рођења како проси на улици. Рекао је својим ученицима: „Сада ћете видети како ће Божја сила помоћи овом човеку.“ Исус је пљунуо на земљу и од пљувачке направио блато које је ставио том човеку на очи. Затим му је рекао: „Иди и умиј се на језерцету Силоаму.“ Чим је то учинио, прогледао је.

Људи су били запрепашћени. Питали су: „Да ли је ово онај исти човек који је седео и просио или само личи на њега?“ А он им је на то одговорио: „Ја сам тај који је од рођења био слеп!“ Људи су га питали: „Како то да си прогледао?“ А када им је испричао шта му се десило, одвели су га код фарисеја.

Човек је објаснио фарисејима да је прогледао када му је Исус ставио блато на очи и рекао му да се умије у језерцету. Они су на то рекли: „Ако Исус лечи на сабат, та његова моћ није од Бога.“ Али други су говорили: „Да његова моћ није од Бога, не би ни могао да лечи.“

Фарисеји су позвали родитеље тог човека и  питали их: „Како то да је ваш син прогледао?“ Они су се уплашили јер су фарисеји претили да ће избацити из синагоге свакога ко верује у Исуса. Зато су рекли: „Не знамо. Питајте њега.“ Фарисеји су наставили да испитују тог човека све док им није рекао: „Све сам вам лепо испричао. Зашто ме још испитујете?“ Фарисеји су се много разбеснели и отерали га.

Исус је потражио тог човека и кад га је нашао упитао га је: „Верујеш ли у Месију?“ Он је одговорио: „Веровао бих када бих знао ко је то.“ Исус му је тада рекао: „Ја сам Месија.“ То је стварно било лепо од Исуса. Не само што је излечио човека већ му је и помогао да стекне веру.

„Ви сте у заблуди, јер не познајете ни Писма ни Божју моћ“ (Матеј 22:29)

Сазнајте више

ИСУС — ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ

Излечење човека слепог од рођења

Ученици су питали зашто је тај човек слеп. Да ли је нешто сагрешио? Да ли су његови родитељи сагрешили? Људи су различито реаговали када га је Исус излечио.

ИСУС — ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ

Излечени човек пред фарисејима

Логичне речи излеченог човека разљутиле су фарисеје. Зато су фарисеји учинили управо оно чега су се плашили родитељи тог човека — избацили су га из синагоге.