Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 72. ПРИЧА

Исусово детињство

Исусово детињство

Јосиф и Марија су живели у Назарету и поред Исуса имали су још синова и кћери. Јосиф је издржавао породицу радећи као тесар. Осим тога, поучавао је своју децу Јеховином закону. Као породица су редовно ишли у синагогу, а сваке године су за Пасху одлазили у Јерусалим.

Када је Исус имао 12 година, цела породица је као и обично кренула у Јерусалим на празник. Било је то дуго путовање. Град је био препун људи који су дошли да прославе Пасху. Кад је празник прошао, Јосиф и Марија су кренули кући, мислећи да је Исус међу онима с којима су путовали. Али кад су га потражили међу својим рођацима, нису успели да га нађу.

Зато су се вратили у Јерусалим и три дана су га тражили по читавом граду. Напокон су га нашли у храму. Тамо је Исус седео са учитељима, пажљиво их слушао и постављао им промишљена питања. Ти учитељи су били толико одушевљени Исусом да су и они њему почели да постављају питања.  Његови одговори су их задивили. Било им је јасно да он добро познаје Јеховин закон.

Јосиф и Марија су се баш забринули. Марија му је рекла: „Дете моје, где си био? Свуда смо те тражили!“ Исус јој је на то одговорио: „Зар нисте знали да морам бити у кући свога Оца?“

Исус се после тога вратио са својим родитељима у Назарет. Јосиф га је научио тесарском занату. Шта мислиш, какав је Исус био као дете? Док је растао, Исус је стицао мудрост и уживао је наклоност и Бога и људи.

„Боже мој, ја уживам у вршењу воље твоје, и закон је твој дубоко у мени“ (Псалам 40:8)

Сазнајте више

УЧИМО ИЗ БИБЛИЈЕ

Исус је увек био послушан

Није увек лако слушати родитеље. Шта можемо научити од Исуса?

ИСУС — ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ

Путовање у Јерусалим

Јосиф и Марија су се забринули када нису могли пронаћи Исуса, а он се изненадио како то да нису одмах схватили где да га траже.

ИСУС — ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ

Исусово детињство у Назарету

Колико је браће и сестара Исус имао?

ПРИМЕРИ ВЕРЕ

Јосиф је бринуо о својој породици и верно служиио Богу

Како је Јосиф заштитио своју породицу? Зашто је одвео Марију и Исуса у Египат?