Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 58. ПРИЧА

Јерусалим је уништен

Јерусалим је уништен

Народ у Јуди је по ко зна који пут напустио Јехову и почео да се клања лажним боговима. Јехова је годинама покушавао да им помогне. Слао је пророке који су их опомињали, али они нису хтели да их слушају, већ су им се ругали. Како је Јехова стао на пут њиховом идолопоклонству?

Краљ Вавилона, Навуходоносор, покорио је многе народе. Када је први пут освојио Јерусалим, заробио је краља Јоахина, кнезове, ратнике и занатлије и све их одвео у Вавилон. Однео је и све благо из Јеховиног храма. Затим је за краља Јуде поставио Седекију.

Седекија се у почетку покорио Навуходоносору. Али околни народи и лажни пророци су саветовали Седекију да се побуни против Вавилона. Пророк Јеремија је упозорио Седекију следећим речима: „Ако се будеш побунио, народ у Јуди ће изгинути од мача, глади и разних болести.“

Седекија је после осам година владања одлучио да се ипак побуни против Вавилона и затражио је помоћ египатске војске. Тада је Навуходоносор послао своју војску на Јерусалим и она се улогорила око града. Јеремија је рекао Седекији: „Јехова ти поручује да ћеш остати жив и да град неће бити уништен ако се предаш Вавилонцима. Али ако то не урадиш, они ће спалити Јерусалим, а тебе ће заробити.“ Седекија му је на то одговорио да се неће предати.

 Годину и по дана касније, Вавилонска војска је пробила јерусалимске зидине и спалила град. Спалили су храм, побили много људи и још хиљаде њих заробили.

Седекија је побегао из Јерусалима, али Вавилонци су кренули за њим. Ухватили су га у близини Јерихона и одвели код Навуходоносора. Краљ Вавилона је натерао Седекију да гледа како му убија синове. Затим га је ослепио и бацио у затвор, где је касније и умро. Али Јехова је обећао јудејском народу да ће их после 70 година вратити у Јерусалим.

Шта се десило с младићима који су као заробљеници одведени у Вавилон? Да ли су остали верни Јехови?

„Јехова Боже, Свемоћни, истините су и праведне твоје пресуде“ (Откривење 16:7)