Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 67. ПРИЧА

Јерусалимске зидине

Јерусалимске зидине

Вратимо се неколико година уназад, у време пре него што је завршена обнова јерусалимских зидина. У персијском граду Сусану живео је један Израелац који се звао Немија и који је био у служби краља Артаксеркса. Немијин брат је дошао из Јуде и донео лоше вести: „Народ који се вратио у Јерусалим није безбедан. Градске зидине и врата која су Вавилонци уништили још нису обновљени.“ Те вести су много узнемириле Немију. Желео је да се врати у Јерусалим и да помогне народу. Зато се молио Јехови да га краљ пусти да иде.

После неколико месеци, краљ је једном приликом приметио да је Немија тужан. Рекао му је да га никада раније није таквог видео и питао га је шта га мучи. Немија му је на то одговорио: „Како да не будем тужан кад је мој град, Јерусалим, у рушевинама?“ Краљ га је упитао како може да му помогне. Немија се истог часа у себи помолио Јехови, а онда му је одговорио: „Молим те, пусти ме да одем у Јерусалим и да обновим градске зидине.“ Краљ Артаксеркс је рекао Немији да слободно може да иде и још се побринуо да на том дугом путовању буде безбедан. Осим тога, поставио је Немију за намесника Јуде и дао му је дрвну грађу за обнову градских врата.

Када је Немија стигао у Јерусалим, прегледао је у каквом су стању градске зидине. Затим је окупио свештенике и управитеље и рекао им: „Ово је стварно страшно. Морамо прионути на посао.“ Народ се сложио и почео са обновом зидина.

Али неки непријатељи су им се ругали, говорећи: „Да се лисица залети срушила би зидине које градите.“ Народ се није обазирао на такве увреде и наставио је с радовима. Зидине су бивале све више и све јаче.

Непријатељи су решили да нападну Јерусалим са свих страна. Јудејци су се уплашили када су сазнали за тај план. Али Немија им је рекао:  „Не бојте се. Јехова је с нама.“ Поставио је стражу која је чувала градитеље тако да су непријатељи одустали од напада.

Градске зидине и врата били су обновљени за само 52 дана. Немија је довео у Јерусалим све Левите на свечаност поводом подизања јерусалимских зидина. Направио је два велика хора. Попели су се на зидине степеницама код Изворских врата, а затим је један хор кренуо на једну, а други на другу страну, тако да су обишли цео град. Свирали су трубе, чинеле и харфе и певали Јехови. Јездра је кренуо с једном групом, а Немија с другом. Срели су се код храма. Сав народ — мушкарци, жене и деца — приносили су жртве Јехови и радовали се. Њихово весеље се надалеко чуло.

„Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно“ (Исаија 54:17)