Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 66. ПРИЧА

Јездра поучава народ Божјем закону

Јездра поучава народ Божјем закону

Прошло је око 70 година откад се већина Израелаца вратила у Јерусалим, али неки су и даље живели у разним деловима Персијског царства. Један од њих био је и свештеник Јездра, који је поучавао народ Јеховином закону. Он је чуо да народ у Јерусалиму не поступа по Јеховином закону и желео је да оде тамо и да им помогне. Артаксеркс, краљ Персије, рекао му је: „Бог ти је дао мудрост да можеш поучавати народ његовом закону. Иди и поведи са собом све који желе да пођу.“ Јездра се састао са свима који су желели да се врате у Јерусалим. Помолили су се Јехови да их чува на том дугом путовању, а затим су кренули.

Стигли су у Јерусалим четири месеца касније. Кнезови су Јездри рекли: „Израелци нису слушали Јехову и женили су се женама које служе лажним боговима.“ Шта је Јездра тада учинио? Пред целим народом је клекнуо на колена и помолио се: „Јехова, ти си много тога учинио за нас, а ми смо ти згрешили.“ Народ се покајао, али му је и даље био потребан неко ко би му помогао да чини оно што је исправно. Јездра је изабрао старешине и судије који ће решити тај проблем. У наредна три месеца отпустили су све оне који нису служили Јехови.

Од тада је прошло дванаест година. У међувремену су биле обновљене зидине Јерусалима. Јездра је окупио народ на тргу да би му читао Божји закон. Када је отворио књигу, народ је устао. Он је хвалио Јехову, а цео народ је подигао руке у знак одобравања. Затим је читао и објашњавао закон, а народ је пажљиво слушао. Признали су да су поново окренули леђа Јехови и плакали су. Сутрадан им је опет читао закон. Из онога што су чули разумели су да се ближи Празник сеница. Зато су одмах почели са припремама за прославу тог празника.

 Током седам дана празника, народ се радовао и захваљивао Јехови за добру жетву. Празник сеница није се тако славио још од времена Исуса Навина. Народ се након празника окупио и помолио: „Јехова, ти си нас избавио из ропства, хранио си нас у пустињи и дао си нам ову плодну земљу. Али ми смо те много пута изневерили. Слао си нам пророке да нас опомињу, али ни њих нисмо слушали. А ти нас и даље трпиш. Одржао си обећање које си дао Аврахаму. А ми ти сада обећавамо да ћемо те слушати.“ Записали су оно што су обећали, а кнезови, Левити и свештеници ставили су на то свој печат.

„Срећни су они који слушају Божју реч и држе је!“ (Лука 11:28)