Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 60. ПРИЧА

Краљевство које ће вечно трајати

Краљевство које ће вечно трајати

Краљ Навуходоносор је једне ноћи сањао чудан сан. То га је толико узнемирило да више није ни ока склопио. Наредио је да му доведу људе који се баве магијом. Кад су дошли, тражио је да му протумаче сан. Али они су му рекли да прво мора да им исприча шта је сањао. На то им је краљ рекао: „Ако ми не кажете шта сам сањао, све ћу вас побити.“ Они су му опет рекли да им исприча шта је сањао, а онда ће му они рећи шта то значи. „Ви хоћете да ме преварите! Реците ми шта сам сањао!“, узвикнуо је краљ. Они су му на то рекли да нико жив то не може знати, јер је то једноставно немогуће.

Навуходоносор се толико наљутио да је наредио да у земљи побију све мудраце. То би значило да ће иста судбина задесити и Данила, Седраха, Мисаха и Авденага. Тада је Данило замолио краља да му да мало времена. Онда су се он и његови другови помолили Јехови тражећи да им помогне. Шта је Јехова учинио?

Јехова је у једној визији показао Данилу шта је Навуходоносор сањао и објаснио му шта то значи. Сутрадан је Данило отишао код човека кога је краљ одредио да погуби вавилонске мудраце и рекао му: „Немојте побити те људе. Ја ћу краљу објаснити сан.“ Тај човек је одвео Данила код Навуходоносора. Данило је рекао краљу: „Бог ти је открио шта ће се десити у будућности. Ово је сан који си сањао: Видео си један огроман кип чија је глава била од злата, груди и руке од сребра, стомак и бедра од бакра, ноге од гвожђа, а стопала мало од гвожђа, мало од глине. А онда се с једне горе одвалио камен и ударио у стопала кипа, који се смрвио у прах и ветар је све то без трага однео. Тај камен је постао велика гора и испунио је целу земљу.“

 Данило му је још рекао: „Ево шта тај сан значи: Глава од злата представља твоје краљевство. Сребро представља краљевство које ће доћи након тебе. Бакар представља краљевство које ће доћи након њега и које ће владати целом земљом. Следеће краљевство биће јако попут гвожђа. На крају ће настати једно подељено краљевство, у коме ће неки делови бити чврсти попут гвожђа, а неки меки попут глине. Камен који постаје попут горе јесте Божје Краљевство. Оно ће смрвити сва та претходна краљевства и вечно ће трајати.“

Тада се Навуходоносор поклонио Данилу до земље и рекао му: „Твој Бог ти је открио овај сан. Нигде нема таквог Бога.“ Краљ није погубио Данила већ га је поставио за владара над целом вавилонском покрајином и за поглавара над свим мудрацима. Да ли видиш како је Јехова услишио Данилову молитву?

„Сакупили су их на место које се на хебрејском зове Хар-Магедон“ (Откривење 16:16)

Сазнајте више

Поучне приче из Библије

Краљевство попут огромног дрвета

Навуходоносор је у сну видео своју будућност.

СТРАЖАРСКА КУЛА

Када је Божје Краљевство почело да влада? (1. део)

Ако знате одговор, да ли бисте могли некоме да га објасните помоћу Библије?