Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 59. ПРИЧА

Младићи послушни Јехови

Младићи послушни Јехови

Када је Навуходоносор одвео јудејске кнезове у Вавилон, задужио је Асфеназа, главног дворанина, да брине о њима. Рекао му је да међу њима изабере најздравије и најпаметније младиће. Требало је да се три године школују и припреме за важне задатке на краљевом двору. Морали су да науче да читају, пишу и говоре акадским језиком којим се говорило у Вавилону. Од њих се очекивало да једу исто што једу краљ и његови дворани. Четворица од тих младића били су Данило, Ананија, Мисаило и Азарија. Асфеназ им је дао вавилонска имена: Валтасар, Седрах, Мисах и Авденаго. Да ли ће таква врста образовања ове младиће одвојити од Јехове?

 Они су чврсто решили да буду послушни Јехови. Знали су да не смеју јести храну каква се јела на том двору. Према Јеховином закону месо неких животиња није се смело јести, а управо су од таквог меса на двору припремани неки оброци. Зато су замолили Асфеназа да их не тера да једу храну с краљеве трпезе. А он им је рекао: „Ако не будете јели, па се разболите, краљ ће ме убити!“

А онда је Данилу синула једна идеја. Он је њиховом чувару рекао: „Пусти нас да десет дана једемо само поврће и да пијемо само воду. А онда нас упореди с младићима који једу јело с краљеве трпезе.“ Чувар је на то пристао.

Данило и његова три друга су након десет дана изгледали здравије од свих осталих младића. Јехова је био много срећан што су му били послушни. Данила је обдарио мудрошћу тако да је могао да тумачи визије и снове.

Када се завршило њихово школовање, Асфеназ их је довео пред Навуходоносора. Краљ је разговарао с њима и видео је да су Данило, Ананија, Мисаило и Азарија паметнији и оштроумнији од осталих младића. Њих четворицу је изабрао да остану на његовом двору. Често је тражио од њих савет у вези с неким важним стварима. Јехова их је учинио мудријима од свих краљевих мудраца и оних који су се бавили магијом.

Иако су били у страној земљи, Данило, Ананија, Мисаило и Азарија нису заборавили да су део Јеховиног народа. Да ли ћеш и ти увек бити послушан Јехови, чак и када ниси с родитељима?

„Нека те нико не потцењује због твоје младости, него буди узор вернима у говору, у понашању, у љубави, у вери, у чистоћи“ (1. Тимотеју 4:12)

Сазнајте више

Поучне приче из Библије

Нису се поклонили златном кипу

Седрах, Мисах и Авденаго нису хтели да се поклоне вавилонском златном кипу.

Поучне приче из Библије

Данило у лавовској јами

Моли се Јехови сваки дан, као што је то радио Данило!