Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 65. ПРИЧА

Јестира спасава свој народ

Јестира спасава свој народ

Јестира је била млада Јеврејка која је живела у персијском граду Сусану. Њене претке је Навуходоносор годинама раније као заробљенике довео из Јерусалима. Одгајио ју је рођак који се звао Мардохеј. Он је био слуга персијског краља Асвира.

Краљ Асвир је желео нову краљицу. Довели су му најлепше жене у његовом краљевству, међу којима је била и Јестира. Краљ је од свих тих жена за краљицу изабрао управо њу. Мардохеј јој је рекао да никоме не говори да је Јеврејка.

Један поносан човек који се звао Аман био је постављен изнад свих других кнезова. Он је хтео да се сви пред њим поклоне. Пошто Мардохеј то није хтео да уради, Аман се толико наљутио да је хтео да га убије. Када је сазнао да је Мардохеј Јеврејин, сковао је план да побије све Јевреје у земљи. Рекао је краљу да су Јевреји опасни и да их се треба решити. Тада му је Асвир дао одрешене руке и дозволио му да састави један закон. Аман је тим законом наредио да се 13. дана месеца адара побију сви Јевреји. Јехова је све то посматрао.

Јестира није знала за тај закон. Зато јој је Мардохеј послао препис закона и рекао јој: „Иди код краља и заузми се за нас.“ Она му је на то одговорила: „Свако ко се непозван појави пред краљем биће убијен, а краљ ме није позвао већ 30 дана! Али ћу ипак отићи. Ако пружи своје жезло према мени, нећу умрети, али ако то не учини, стићи ће ме смртна казна.“

Јестира је отишла у двориште краљевог двора. Када ју је краљ угледао, пружио је према њој своје жезло. Она му је пришла, а он ју је упитао шта жели. Рекла му је да би желела да он и Аман дођу код ње на  гозбу коју ће приредити. Док су били на гозби, позвала их је да и сутра дођу. Сутрадан ју је краљ опет питао шта жели, а она је на то рекла: „Има неко ко жели да ме убије и да истреби мој народ. Молим те, спаси нас.“ Краљ ју је упитао: „Ко то жели да те убије?“ Она му је одговорила: „Овај зли човек Аман.“ Асвир се толико разбеснео да је одмах наредио да убију Амана.

Али нико није могао да поништи закон који је Аман написао, чак ни сам краљ. Зато је краљ поставио Мардохеја за поглавара над кнезовима и овластио га да донесе нови закон. Мардохеј је саставио закон који је допуштао Јеврејима да се бране када буду нападнути. Јевреји су 13. адара поразили своје непријатеље. Од тада су сваке године тог дана славили своју победу.

„Због мене ће вас водити пред намеснике и краљеве, за сведочанство њима и незнабошцима“ (Матеј 10:18)