Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 64. ПРИЧА

Данило у лавовској јами

Данило у лавовској јами

Још један краљ Вавилона био је Дарије Међанин. Он је видео да је Данило изузетан човек. Зато га је поставио на висок положај да надгледа најутицајније људе у земљи. Они су били љубоморни на Данила и хтели су да га се реше. Пошто су знали да се Данило три пута на дан моли Јехови, рекли су Дарију: „Краљу, требало би да постоји закон према коме ће се сви молити само теби. Ко год не поштује закон треба да буде бачен у лавовску јаму.“ Дарију се свидела та идеја и зато је потписао такав закон.

Чим је Данило чуо за то, отишао је својој кући. Клекнуо је испред отвореног прозора и помолио се Јехови. Ти љубоморни људи су му упали у кућу и затекли га како се моли. Одмах су отрчали код Дарија и рекли му: „Данило те нимало не поштује. Моли се свом Богу три пута на дан.“ Дарије је волео Данила и нипошто није желео да му науди. Цео дан је смишљао како да га избави. Али чак ни краљ није могао да промени закон који је већ потписао. Морао је да нареди својим људима да баце Данила у јаму са разјареним лавовима.

 Дарије се целе ноћи бринуо шта ће бити са Данилом и није могао ни ока да склопи. Чим је свануло, отрчао је до јаме и жалосним гласом повикао: „Данило, да ли те је твој Бог спасао?“

Тада се из јаме зачуо глас. Био је то Данило! Рекао је Дарију: „Јеховин анђео је затворио уста лавовима. Нису ме ни такли.“ Дарије је био пресрећан! Наредио је да извуку Данила из јаме. Кад су га извукли, на њему није било ни једне једине огреботине. Онда је краљ заповедио да у јаму баце оне који су сковали заверу против Данила. Чим су те људе бацили у јаму, лавови су их растргли.

Дарије је објавио свом народу: „Сви се морају бојати Даниловог Бога! Он је Данила избавио од лавова.“

Да ли се и ти молиш Јехови сваки дан, као што је то радио Данило?

„Јехова зна како да људе који су му одани избави из кушње“ (2. Петрова 2:9)