Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Одговори на 10 питања младих

 8. ПИТАЊЕ

Шта треба да знам о сексуалном насиљу?

Шта треба да знам о сексуалном насиљу?

ЗАШТО ЈЕ ВАЖАН ОДГОВОР

Сваке године, милиони постају жртве силовања или других облика сексуалног злостављања, а млади су главна мета.

ШТА БИ ТИ УРАДИЛА?

Нападач је зграбио Анет * и бацио је на земљу пре него што је схватила шта се догађа. „Све сам пробала како бих се одбранила“, каже она. „Покушала сам да вриштим, али ме је глас издао. Гурала сам га, ударала и гребала. А онда сам осетила убод ножа. Потпуно сам се одузела.“

Да си на њеном месту, шта би урадила?

ЗАСТАНИ И РАЗМИСЛИ!

Иако си можда опрезна — поготово када си на улици по мраку — лоше ствари се могу десити. „Трку не добијају они који су брзи“, каже Библија, „нити су у милости они који имају знање; јер време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога од њих“ (Проповедник 9:11).

Некада су нападачи потпуни странци, као у случају Анет. А некада су то познаници или чак чланови породице. Када је Натали имала само 10 година, сексуално ју је злостављао један тинејџер који је живео близу њене куће. „Била сам тако преплашена и осрамоћена да испрва ником нисам рекла“, каже она.

 НИСИ ТИ КРИВА!

Анет се још увек бори са осећањем кривице због оног што се догодило. „Ја сам сама себи најгори непријатељ“, каже она. „Стално вртим у глави то што ми се десило. Осећам да је требало да се више борим. Али чињеница је да сам након убода ножем била паралисана од страха. Нисам могла ништа више да учиним, а ипак осећам да је требало.“

И Натали се бори са осећањем кривице. „Није требало да будем тако наивна“, каже она. „Моји родитељи су сестри и мени говорили да се напољу увек играмо заједно, али ја нисам слушала. Мислим да сам том дечку дала прилику да ме повреди. То што се десило нанело је бол мојој породици и ја се осећам кривом због тога. То ми најтеже пада.“

Ако се попут Анет и Натали и ти бориш са осећањем кривице, како се можеш изборити? Као прво, јако је важно да задржиш у мислима да је силовање било против твоје воље. Неки умањују озбиљност тога користећи изразе попут: „Па, такви су мушкарци“, или говоре да су жртве саме криве што су биле силоване. Али нико не заслужује да буде силован! Ако си и ти била жртва тог гнусног чина, знај да ниси ништа крива!

Наравно, лако је прочитати изјаву „ниси ништа крива“, али је много теже то прихватити. Неки све гутају и ћуте и зато их кривица и друга негативна осећања разарају. Међутим, коме одговара да то држиш у себи — теби или оном ко те је злостављао? Због свог добра, размисли и о следећој опцији.

ПОВЕРИ СЕ

У Библији стоји да је на врхунцу своје тескобе праведни Јов рекао: „Отворено ћу изразити бригу коју осећам због стања свог. Говорићу у горчини душе своје“ (Јов 10:1). Добро је да и ти учиниш тако нешто. Разговор с неким у ког имаш поверења може ти помоћи да се избориш с последицама силовања и олакшаш своју патњу.

Осећања након злостављања могу бити претешка да их сама носиш. Зашто не допустиш да ти неко помогне?

То је схватила и Анет. Она каже: „Поверила сам се блиској пријатељици и она ме је подстакла да поразговарам са скупштинским старешинама. Драго ми је што сам је послушала. Они су неколико пута разговарали са мном и рекли ми баш оно што ми је било потребно — да нисам крива за оно што се десило. Да ни за шта нисам крива.“

То је такође осетила и Натали након што се поверила родитељима. „Они су ме подржали“, каже она. „Подстакли су ме да се отворим и помогли ми да не будем толико несрећна и пуна беса.“

Она је нашла утеху и у молитви. „Молитва Богу ми је помогла нарочито у тренуцима када ми је било тешко да разговарам с било ким другим. Када се молим, говорим из срца. То ми заиста даје мир и спокојство.“

И ти можда увиђаш да постоји „време кад се лечи“ (Проповедник 3:3). Води рачуна о свом телу и емоцијама. Довољно се одмарај. И што је најважније, ослони се на Јехову, Бога сваке утехе (2. Коринћанима 1:3, 4).

 АКО СЕ ЗАБАВЉАШ

Ако те дечко приморава да пређеш границу коју не желиш да пређеш, нема ништа лоше ако одсечно кажеш: „Престани с тим!“, или „Не додируј ме!“ Немој се устручавати из страха да ћеш га изгубити. Ако због тога раскине с тобом, онда те и није вредан! На крају крајева, заслужујеш дечка који ће поштовати и твоје тело и твоје принципе.

КВИЗ

„Кад сам ишла у средњу школу, дешавало се да ме неки момци повуку за брус и непристојно добацују — као на пример колико би ми било боље ако бих спавала с њима“ (Корета).

Шта је по твом мишљењу то што су ови момци радили?

  1. 1. Задиркивање

  2. 2. Флертовање

  3. 3. Сексуално узнемиравање

„Једном ми се десило да је у аутобусу један дечко почео да ми говори прљаве ствари и да ме спопада. Када ме је зграбио, ударила сам га по руци и рекла му да се склони. Погледао ме је као да са мном нешто није у реду“ (Каролина).

Шта је по твом мишљењу то што је овај дечко радио?

  1. 1. Задиркивање

  2. 2. Флертовање

  3. 3. Сексуално узнемиравање

„Прошле године ми је један дечко стално говорио да му се свиђам и да жели да изађемо, а ја сам га стално одбијала. Понекад би ме додирнуо по руци. Ја бих му рекла да престане, али он то није хтео. А онда, кад сам једном везивала пертле, лупио ме је по задњици“ (Витни).

Шта је по твом мишљењу то што је овај дечко радио?

  1. 1. Задиркивање

  2. 2. Флертовање

  3. 3. Сексуално узнемиравање

Тачан одговор на сва три питања је под 3.

По чему је сексуално узнемиравање другачије од флертовања и задиркивања?

Сексуално узнемиравање је нешто озбиљно. Може водити и до сексуалног насиља.

^ одл. 6 У овом чланку, читаоцу се обраћамо у женском роду, мада се информације односе на оба пола.