Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Одговори на 10 питања младих

 5. ПИТАЊЕ

Шта ако ме неко малтретира у школи?

Шта ако ме неко малтретира у школи?

ЗАШТО ЈЕ ВАЖАН ОДГОВОР

Твоја реакција ће одредити да ли ће ствари бити боље — или горе.

ШТА БИ ТИ УРАДИО?

Замисли следећу ситуацију: Томас не жели да иде у школу ни данас, ни сутра, нити икад више. Све је почело пре три месеца кад су неки у школи проширили грозан трач о њему. Онда су кренули надимци. Понекад би му неко, као случајно, избио књиге из руку или би му се група примакла иза леђа, неко би га ударио, а кад би се он окренуо не би му рекли ко је то био. Јуче је све постало још озбиљније када је добио претећи мејл...

Да си на Томасовом месту, како би реаговао?

ЗАСТАНИ И РАЗМИСЛИ!

Ти ниси у безизлазној ситуацији. Штавише, можеш победити насилника, и то без песница. Како?

  •   ИГНОРИШИ. Библија каже: „Безуман човек излива сав свој гнев, а ко је мудар остаје миран до краја“ (Пословице 29:11). Ако останеш смирен, макар то била само маска, можда насилницима више нећеш бити занимљив.

  • НЕМОЈ СЕ СВЕТИТИ. Библија каже: „Никоме не враћајте зло за зло“ (Римљанима 12:17). Освета ће само погоршати ситуацију.

  • КЛОНИ СЕ НЕВОЉЕ. Библија каже: „Паметан човек види зло и склања се“ (Пословице 22:3). Колико год је могуће, избегавај проблематичне особе и ситуације када може доћи до насиља.

  • ИЗНЕНАДИ СВОЈОМ РЕАКЦИЈОМ. Библија каже: „Благ одговор смирује гнев“ (Пословице 15:1). Могао би се чак и нашалити. На пример, ако те неки насилник задиркује због дебљине, могао би једноставно слегнути раменима и рећи: „Изгледа бих стварно могао да скинем који килограм.“

  • НЕМОЈ СЕ РАСПРАВЉАТИ. „Ћутањем показујеш да си зрео и јачи од онога ко те малтретира“, каже 19-годишња Нина. „То доказује да умеш да се савладаш, за разлику од насилника“ (2. Тимотеју 2:24).

  • РАДИ НА СВОМ САМОПОУЗДАЊУ. Насилници могу осетити кад неко има лоше мишљење о себи и да се зато не брани. С друге стране, многи насилници ће се повући ако виде да не могу тако лако да те сломе.

  • ПОВЕРИ СЕ. Једна бивша учитељица је рекла: „Подстакла бих све који су доживели малтретирање да то не држе у себи. Треба да то пријаве неком надлежном, јер тако могу спречити да неко други буде малтретиран.“

Самопоуздање ће ти дати снагу коју насилник нема