Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 9. ПИТАЊЕ

Да ли треба да верујем у еволуцију?

Да ли треба да верујем у еволуцију?

ЗАШТО ЈЕ ВАЖАН ОДГОВОР

Ако је теорија о еволуцији тачна, онда живот нема смисао. С друге стране, ако је све настало стварањем, можемо добити логичне одговоре на питања о животу и будућности.

ШТА БИ ТИ УРАДИО?

Замисли следећу ситуацију: Алекс је збуњен. Одувек је веровао у Бога и да је он све створио. Али данас је његов наставник биологије врло уверљиво говорио да је еволуција чињеница и да је заснована на поузданим научним истраживањима. Алекс не жели да испадне глуп. „На крају крајева“, размишља он, „ако научници имају доказе за еволуцију, ко сам ја да то доводим у питање?“

Да си на Алексовом месту, да ли би прихватио еволуцију само зато што је она у уџбеницима приказана као тачна?

ЗАСТАНИ И РАЗМИСЛИ!

У дебати о еволуцији, супротстављене стране су спремне да кажу у шта верују, али углавном не знају тачно зашто у то верују.

  • Неки људи верују у стварање само зато што су томе поучени у цркви.

  • Неки људи верују у еволуцију само зато што су то учили у школи.

 ШЕСТ ПИТАЊА ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

Библија каже: „Сваки дом је неко саградио, а онај ко је све саградио јесте Бог“ (Јеврејима 3:4). Да ли је разумно веровати у то?

Тврдња да живот није створен је апсурдна, као што је и тврдња да кућу на овој слици нико није направио.

ТВРДЊА: „Цео свемир је настао услед Великог праска.“

1. Ко или шта је узрок Великог праска?

2. Шта звучи логичније: да је све што постоји настало ни из чега или да неко стоји иза тога?

ТВРДЊА: „Људи су еволуирали од животиња.“

3. Ако су људи еволуирали од животиња, као што су мајмуни, зашто онда постоји огромна разлика у интелектуалним способностима између људи и мајмуна?

4. Зашто су чак и најпростији животни облици толико сложени?

ТВРДЊА: „Еволуција је доказана.“

5. Да ли је особа која то тврди сама испитала доказе?

6. Колико људи верује у еволуцију само зато што им је неко рекао да сви паметни људи верују у њу?

„Ако би док шеташ шумом наишао на прелепу кућу, да ли би помислио: ’Човече! Мора да су стабла пала на тачно одређен начин и направила ову кућу.‘ Наравно да не би! То нема никаквог смисла. Зашто бисмо онда веровали да је све у свемиру настало само од себе?“ (Јулија).

„Замисли да ти је неко рекао да је дошло до експлозије у штампарији, да је мастило прштало по зидовима и плафону и да је тако настао опширан речник. Да ли би му поверовао?“ (Гвен).

 ЗАШТО ВЕРОВАТИ У БОГА?

Свето писмо те подстиче да користиш разум (Римљанима 12:1). То значи да твоја вера у Бога не би требало једноставно да се темељи на:

  • ОСЕЋАЊИМА (имам осећај да постоји нека виша сила).

  • УТИЦАЈУ СРЕДИНЕ (живим у религиозној средини).

  • ПРИТИСКУ (родитељи су ме поучили да верујем у Бога — нисам могао да бирам).

Напротив, треба да имаш чврсте разлоге зашто у нешто верујеш.

„Док у школи слушам наставницу како објашњава функције нашег тела, немам ни најмању сумњу да Бог постоји. Сваки део тела обавља своју функцију до најситнијих детаља, а да ми тога углавном нисмо ни свесни. Људско тело ме заиста задивљује!“ (Тереза).

„Кад видим солитер, крстарицу или ауто, питам се: ’Ко је то направио?‘ На пример, ауто морају направити интелигентни људи, јер толико малих делова треба да ради складно да би цео ауто функционисао. Ако то важи за аутомобиле, онда важи и за људе“ (Ричард).

„Што сам више учио биологију, еволуција ми је све мање имала смисла [...] Мислим да је потребно више вере да се прихвати еволуција него постојање Створитеља“ (Ентони).

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

Након деценија истраживања, научници још увек немају објашњење око ког се сви слажу. Ако се научници, који су стручњаци на пољу еволуције, не могу сложити, да ли је онда погрешно ако је и ти доводиш у питање?