Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 73. ПОГЛАВЉЕ

Самарићанин — прави ближњи

Самарићанин — прави ближњи

ЛУКА 10:25-37

  • КАКО НАСЛЕДИТИ ВЕЧНИ ЖИВОТ

  • МИЛОСРДНИ САМАРИЋАНИН

Док је Исус још био у близини Јерусалима, многи Јудејци су му прилазили. Неки су желели да уче од њега, а други да га искушају. Један од њих је био врстан познавалац Закона. Он је упитао Исуса: „Учитељу, шта треба да радим да бих наследио вечни живот?“ (Лука 10:25).

Исус је разумео да тај човек није само желео одговор на своје питање. Можда је хтео да наведе Исуса да каже нешто што ће увредити Јудејце. Било како било, Исус је схватио да је овај човек већ имао унапред формиран став. Зато је мудро рекао нешто што му је омогућило увид у то шта тај човек мисли.

Упитао га је: „Шта је написано у Закону? Шта тамо читаш?“ Овај човек је проучавао Божји Закон и зато је одговорио на темељу њега. Цитирао је речи из Поновљених закона 6:5 и Левитске 19:18: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свом својом снагом и свим својим умом‘, и ’свог ближњег као самог себе‘“ (Лука 10:26, 27). Да ли је то био одговор на његово питање?

Исус му је рекао: „Тачно си одговорио. ’Чини то и добићеш живот.‘“ Да ли се тиме завршио њихов разговор? Тај човек није желео само да чује одговор. Желео је да се „покаже праведним“, да добије потврду да су његови ставови исправни и да оправда начин на који се опходио с другима. Зато је упитао: „А ко је мој ближњи?“ (Лука 10:28, 29). То наизглед обично питање имало је много дубље значење. Због чега?

Јудејци су веровали да су њихови ближњи само они који се држе јудејске традиције, и можда је деловало да Левитска 19:18 то потврђује. Штавише, Јудејци су сматрали да дружењем с људима из других народа чак крше Закон (Дела апостолска 10:28). Зато су овај човек и можда неки Исусови ученици мислили да су праведни када се добро опходе према својим сународницима. Међутим, сматрали су да према другима не морају да буду такви, јер они нису били њихови ближњи.

Како је Исус исправио овакво гледиште, не увредивши овог човека и друге Јудејце? Он је испричао следећу причу: „Један човек је силазио из Јерусалима у Јерихон и пао у руке разбојницима, који су га свукли и претукли и отишли оставивши га полумртвог.“ Затим је наставио: „Тим путем је случајно силазио један свештеник, али кад га је видео прешао је на другу страну. Исто тако и Левит, кад га је видео пролазећи туда, прешао је на другу страну. А и један Самарићанин је пролазећи тим путем дошао до њега, и кад га је видео, сажалио се“ (Лука 10:30-33).

Човек ком је Исус испричао ову причу без сумње је знао да су многи свештеници и Левити, који су помагали у храму, живели у Јерихону. По повратку из храма, морали су да пређу пут од око 20 километара. Тај пут је био опасан, јер су их пљачкаши могли пресрести и напасти. Ако би Левит или свештеник наишли на Јудејца у невољи, зар му не би помогли? Исус је у својој причи рекао да то нису учинили они, већ један Самарићанин, човек из народа ког су Јудејци презирали (Јован 8:48).

Како је Самарићанин помогао повређеном Јудејцу? Исус је испричао: „Он му је пришао и превио му ране, заливши их уљем и вином. Затим га је ставио на своју животињу и довео га у гостионицу и побринуо се за њега. Сутрадан је извадио два денара, дао их гостионичару и рекао: ’Побрини се за њега, и ако потрошиш више од овога, платићу ти кад се вратим‘“ (Лука 10:34, 35).

 Након што је испричао причу, Велики учитељ, Исус, поставио је човеку занимљиво питање: „Шта мислиш, који је од ове тројице био ближњи човеку који је пао у руке разбојницима?“ Можда је човеку било непријатно да отворено каже да је то био Самарићанин, па је одговорио: „Онај који му је исказао милосрђе.“ Исус је затим јасно подвукао која је поука његове приче, рекавши: „Иди па и ти чини тако“ (Лука 10:36, 37).

Заиста изванредан начин поучавања! Да је Исус само рекао том човеку да су и људи из других народа његови ближњи, да ли би се он и други Јудејци сложили с тим? Вероватно не би. Међутим, тиме што је испричао ову једноставну причу, с појединостима које су биле познате његовим слушаоцима, одговор на питање „А ко је мој ближњи?“ постао је више него очигледан. Прави ближњи је онај ко показује љубав и доброту, као што то Библија и заповеда.