Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 77. ПОГЛАВЉЕ

Савети против гомилања богатства

Савети против гомилања богатства

ЛУКА 12:1-34

  • ПРИЧА О БОГАТОМ ЧОВЕКУ

  • ГАВРАНИ И ЉИЉАНИ

  • „МАЛО СТАДО“ ЋЕ НАСЛЕДИТИ КРАЉЕВСТВО

Док је Исус био на оброку код фарисеја, напољу се окупило на хиљаде људи. Слично се догодило и кад је боравио у Галилеји (Марко 1:33; 2:2; 3:9). Сада, док је био у Јудеји, многи су желели да га чују, показујући потпуно другачији став од фарисеја с којима је био на оброку.

Оно што је Исус прво рекао имало је посебно значење за његове ученике: „Чувајте се квасца фарисејског, то јест лицемерја.“ Исус је то и раније рекао, али оно што је видео за време оброка на ком је био показује колико је важан његов савет (Лука 12:1; Марко 8:15). Фарисеји су своју злоћу сакривали иза маске побожности. Али биће разоткривени. Исус је то овако објаснио: „Ништа није сакривено што се неће открити ни тајно што се неће сазнати“ (Лука 12:2).

Многи од оних који су се окупили око Исуса могуће је да су били Јудејци који га нису чули док је поучавао у Галилеји. Због тога је поновио неке кључне мисли. Свима који су га слушали упутио је следећи подстрек: „Не бојте се оних који убијају тело, а после тога ништа више не могу да учине“ (Лука 12:4). Као и у ранијим приликама, нагласио је својим следбеницима колико је важно да имају поверења у Бога да ће бринути о њима. Такође је требало да признају и Сина човечјег и да схвате да ће им Бог помагати (Матеј 10:19, 20, 26-33; 12:31, 32).

Тада је један човек из окупљеног мноштва рекао шта га мучи: „Учитељу, реци мом брату да подели са мном наследство“ (Лука 12:13). Закон је регулисао деобу наследства међу браћом, тако што је првенац добијао двоструки део наследства. Дакле, није било разлога за расправу о томе (Поновљени закони 21:17). Изгледа да је овај човек желео да добије више од оног што му је по Закону припадало. Зато је Исус мудро одбио да стане на ичију страну, па је рекао: „Човече, ко је мене поставио да судим или делим међу вама?“ (Лука 12:14).

Тада је свима дао следеће упозорење: „Будите опрезни, чувајте се сваког лакомства, јер чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15). Без обзира колико богатство неко има, зар неће у једном тренутку умрети и све оставити иза себе? Исус је то истакао испричавши незаборавну причу која показује колико је важно имати добро име код Бога:

„Једном богатом човеку земља је добро родила, па је размишљао у себи: ’Шта да радим? Немам где да скупим своју летину.‘ И рекао је: ’Овако ћу учинити: Срушићу своје житнице и саградићу веће, па ћу тамо скупити све своје жито и сва своја добра. И рећи ћу себи: „Имаш много добара на залихи за много година. Почивај, једи, пиј, уживај.“‘ Али Бог му рече: ’Безумниче, ове ноћи тражиће се твој живот од тебе. Ко ће онда имати оно што си скупио?‘ Тако пролази онај ко скупља благо за себе, а није богат пред Богом“ (Лука 12:16-21).

Исусови ученици и остали који су га слушали били су у опасности да упадну у замку да теже за богатством или да га скупљају. Такође се могло десити да им животне бриге дођу испред службе Богу. Зато је поновио савет који је око годину и по дана раније дао у Проповеди на гори:

„Не брините се за свој живот, шта ћете јести, или за своје тело, шта ћете обући [...] Погледајте како гаврани не сеју нити жању, немају спремишта ни житнице, а ипак их Бог храни. А колико сте ви вреднији од птица [...] Погледајте љиљане како расту. Не муче се нити преду, али кажем вам, ни Соломон у свој својој слави није био одевен као један од њих [...] Зато не тражите шта ћете јести и шта ћете пити и не брините се [...] Ваш Отац зна да вам све то треба [...] Тражите његово краљевство, а ово ће вам се додати“ (Лука 12:22-31; Матеј 6:25-33).

Ко су ти који ће тражити Божје Краљевство? Исус је открио да ће то чинити релативно мало верника, то јест „мало стадо“. Укупно ће их бити 144 000. Шта ће они добити? Исус им је рекао: „Воља [је] вашег Оца да вам да краљевство.“ Они се неће концентрисати на скупљање блага на земљи. Уместо тога, њихово срце ће бити усмерено на „неисцрпно благо на небесима“, где ће владати с Христом (Лука 12:32-34).