Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 67. ПОГЛАВЉЕ

„Никада нико није тако говорио“

„Никада нико није тако говорио“

ЈОВАН 7:32-52

  • СТРАЖАРИ ПОСЛАТИ ДА УХАПСЕ ИСУСА

  • НИКОДИМ БРАНИ ИСУСА

Док је Исус био у Јерусалиму за Празник сеница, „многи из народа поверовали су у њега“. То га је веома обрадовало, али не и верске вође. Они су послали стражаре да га ухапсе (Јован 7:31, 32). Али Исус се није крио.

И даље је јавно поучавао у Јерусалиму, говорећи: „Још сам мало времена с вама, а онда ћу отићи к ономе који ме је послао. Тражићете ме, али ме нећете наћи, и тамо где сам ја, ви не можете доћи“ (Јован 7:33, 34). Јудејци нису разумели ове речи, па су међу собом говорили: „Куда овај намерава да оде, а да га ми нећемо наћи? Зар намерава да пође Јудејцима расејаним међу Грцима и да поучава Грке? Шта значи то што си рекао: ’Тражићете ме, али ме нећете наћи, и тамо где сам ја, ви не можете доћи‘?“ (Јован 7:35, 36). Исус је у ствари говорио о томе да ће умрети и после ускрсења отићи на небо, а тамо га његови непријатељи не могу наћи.

Током празника у Јерусалиму, један свештеник је сваког јутра узимао воду из језерцета Силоама и изливао је у подножје храмског олтара. Седмог дана празника, Исус је повикао: „Ако је неко жедан, нека дође к мени и пије! Ко буде веровао у мене, као што је речено у Писму, ’из његове нутрине потећи ће реке живе воде‘“ (Јован 7:37, 38). Овим речима је вероватно подсетио присутне на обичај изливања воде из Силоама.

Такође је указивао на оно што ће се десити када његови ученици буду помазани светим духом и позвани да у будућности добију живот на небу. То помазање ће се одиграти након Исусове смрти. Од  Пентекоста наредне године, воде које дају живот потећи ће када помазани ученици почну да деле истину с другима.

Неки су на то рекли: „Ово је заиста Пророк.“ Тиме су очигледно указивали на пророка за ког је речено да ће бити већи од Мојсија. Други су говорили: „То је Христ.“ Али су неки приговарали: „Зар Христ долази из Галилеје? Зар Писмо не каже да Христ долази из Давидовог потомства и из Витлејема, села одакле је био Давид?“ (Јован 7:40-42).

Тако је народ био подељен. Иако су неки желели да се Исус ухапси, нико није дигао руку на њега. Када су се стражари вратили без Исуса, свештенички главари и фарисеји су их упитали: „Зашто га нисте довели?“ Стражари су одговорили: „Никада нико није тако говорио.“ Тада су се верске вође разљутиле и почеле да их исмевају: „Зар сте и ви заведени? Да ли је ико од поглавара или од фарисеја поверовао у њега? Али тај народ који не познаје Закон проклет је“ (Јован 7:45-49).

Тада је Никодим, фарисеј и члан Синедриона, проговорио у Исусову одбрану. Око две и по године раније, он је ноћу био код Исуса и изразио веру у њега. Сада је рекао: „Зар наш закон суди човеку ако га најпре не саслуша и не сазна шта чини?“ Они су на то приговорили: „Зар си и ти из Галилеје? Истражи па ћеш видети да никакав пророк неће доћи из Галилеје!“ (Јован 7:51, 52).

У Божјој Речи се не каже директно да ће неки пророк доћи из Галилеје. Па ипак, у њој има назнака да Христ долази оданде. На пример, у њој стоји пророчанство да ће се ’у Галилеји незнабожачкој видети велика светлост‘ (Исаија 9:1, 2; Матеј 4:13-17). Поред тога, као што је проречено, Исус се родио у Витлејему и потиче из Давидове лозе. Могуће је да су фарисеји то знали, али ипак су очигледно они били одговорни што су у народу постојале многе заблуде о Исусу.