Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 80. ПОГЛАВЉЕ

Добри пастир и торови

Добри пастир и торови

ЈОВАН 10:1-21

  • ПРИЧА О ДОБРОМ ПАСТИРУ И ТОРОВИМА

Исус је још увек био у Јудеји и сада је причао о нечем што су његови слушаоци лако могли да замисле, наиме, о овцама и торовима. Међутим, користио је симболичан језик. Јудејци који су га слушали, можда су се сетили Давидових речи: „Јехова је мој Пастир. Ништа ми неће недостајати. На пашњацима зеленим одмор ми даје“ (Псалам 23:1, 2). У једном другом псалму, Давид је позвао своје сународнике: „Клекнимо пред Јехову, Творца нашега. Јер је он Бог наш, а ми смо народ паше његове“ (Псалам 95:6, 7). Да, Израелци су већ одавно били упоређени са стадом оваца.

Те „овце“ су биле у „тору“, то јест под Мојсијевим законом, и то од рођења. Тај Закон је служио као ограда која их је одвајала од искварених обичаја народа који нису били под тим Законом. Међутим, неки Израелци су се лоше понашали према Божјем стаду. Исус је о томе рекао: „Заиста, заиста, кажем вам, ко у овчији тор не улази на врата, него прескаче на неком другом месту, тај је лопов и пљачкаш. А онај ко улази на врата пастир је овцама“ (Јован 10:1, 2).

Можда су ове Исусове речи подсетиле народ на појединце који су за себе тврдили да су Месија, то јест Христ. Такви људи су били попут лопова и пљачкаша. Зато је било погрешно да их следе. Уместо тога, требало је да иду за ’пастиром оваца‘, за ког је Исус рекао:

„Њему вратар отвара и овце слушају његов глас. Он своје овце зове по имену и изводи их. А кад све своје изведе, иде пред њима и овце иду за њим, јер познају његов глас. А за странцем неће ићи, него ће побећи од њега, јер не познају глас странаца“ (Јован 10:3-5).

Попут вратара из Исусове приче, Јован Крститељ је раније рекао да је Исус тај кога симболичне овце, које су под Законом, треба да следе. И тако је и било. Неке „овце“ из Галилеје, као и из Јудеје, препознале су Исусов глас. А где ће их он ’извести‘? И шта ће бити са онима који буду ишли за њим? Неки који су слушали ову причу можда су били збуњени, јер „нису схватили шта им је тиме хтео рећи“ (Јован 10:6).

Зато им је он објаснио: „Заиста, заиста, кажем вам, ја сам врата овцама. Сви који су дошли пре мене лопови су и пљачкаши, али овце их нису слушале. Ја сам врата. Ко уђе кроз мене, биће спасен. Улазиће и излазиће и наћи ће пашу“ (Јован 10:7-9).

Очигледно је Исус сада говорио о нечем новом. Његови слушаоци су знали да он не представља врата Закона, који је постојао већ вековима. Зато мора да је говорио да ће он ’извести‘ овце у други тор. И шта ће се тада догодити?

Исус је изнео још детаља о својој улози када је рекао: „Ја сам дошао да имају живот, да га имају у изобиљу. Ја сам добри пастир. Добри пастир полаже свој живот за овце“ (Јован 10:10, 11). Ранијом приликом је тешио своје ученике: „Не бој се, мало стадо, јер је воља вашег Оца да вам да краљевство“ (Лука 12:32). Они који ће сачињавати „мало стадо“ представљају оне које ће Исус водити у нови тор и којима ће дати ’живот, живот у изобиљу‘. Заиста је прави благослов бити у том тору!

Међутим, Исус још није завршио. „Имам и друге овце, које нису из овог тора. Морам и њих довести и оне ће слушати мој глас, и све ће бити једно стадо с једним пастиром“, рекао је (Јован 10:16). Те ’друге  овце нису из овог тора‘. Дакле, у питању је један други тор и те овце нису из ’малог стада‘, које ће наследити Краљевство. Иако припаднике ова два тора чека другачија награда, за све њих је пресудно оно што ће Исус учинити. О томе је он рекао: „Зато ме Отац и воли, јер ја полажем свој живот да бих га опет примио“ (Јован 10:17).

Многи из народа су говорили: „Опседнут је демоном и полудео је.“ Међутим, други су пажљиво слушали и били су спремни да иду за Добрим пастиром. Они су говорили: „То нису речи опседнутог човека. Зар демон може слепима отворити очи?“ (Јован 10:20, 21). Очигледно су имали на уму човека слепог од рођења кога је Исус раније излечио.