Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 38. ПОГЛАВЉЕ

Јованови ученици код Исуса

Јованови ученици код Исуса

МАТЕЈ 11:2-15; ЛУКА 7:18-30

  • ЈОВАН КРСТИТЕЉ СЕ РАСПИТУЈЕ О ИСУСОВОЈ УЛОЗИ

  • ИСУС ПОХВАЛНО ГОВОРИ О ЈОВАНУ

Јован Крститељ је већ око годину дана био затворен. Па ипак, до њега су стигле вести о Исусовим чудима. Можемо само замислити како се осећао када је чуо за ускрсење сина удовице из Наина. Међутим, он је желео да чује директно од Исуса шта то значи. Зато је позвао своја два ученика и послао их код Исуса да га питају: „Јеси ли ти онај који треба да дође или да чекамо другога?“ (Лука 7:19).

Да ли је необично што га је то питао? Јован је био богобојазан човек који је скоро две године раније крстио Исуса. Том приликом је видео како је Божји дух сишао на Исуса и чуо је када га је Бог признао за свог сина. Немамо разлога да мислимо да је Јованова вера ослабила. У противном, Исус не би тако похвално говорио о њему. Али ако Јован није имао сумњи, зашто је онда упутио ово питање Исусу?

Можда је само желео да му Исус директно потврди да је Месија. То ће га ојачати док буде проводио дуге дане у затвору. Поред тога, Јованово питање је изгледа имало дубље значење. Он је познавао библијска пророчанства о Помазанику, који ће бити краљ и избавитељ. Међутим, прошли су месеци од Исусовог крштења, а Јован је још увек био у затвору. Зато је питао да ли ће после Исуса доћи још неко, такорећи његов наследник, који ће до краја испунити све што је било проречено за Месију.

Исус није рекао: ’Да, ја сам тај‘, већ је навео многа излечења која је учинио. То је показало да има Божју подршку. Зато је Јовановим ученицима рекао: „Идите и јавите Јовану шта чујете и видите: Слепи виде, хроми ходају, губави се чисте, глуви чују, мртви устају и сиромашнима се објављује добра вест“ (Матеј 11:4, 5).

Јованово питање могло је указивати на то да је он очекивао да ће Исус учинити нешто више и да ће га можда ослободити из затвора. Међутим, Исус му је поручио да не очекује од њега више од чуда која је већ чинио.

Када су Јованови ученици отишли, Исус је окупљеном мноштву рекао да Јован није обичан пророк. Он је био Јеховин ’гласник‘, проречен у Малахији 3:1. На Јовану се такође испунило и пророчанство о Илији из Малахије 4:5, 6. За Јована је Исус рекао: „Заиста, кажем вам, међу рођенима од жене није устао већи од Јована Крститеља, али ко је мањи у небеском краљевству, већи је од њега“ (Матеј 11:11).

Овим речима, наиме, да је онај који је мањи у небеском Краљевству већи од Јована, Исус је показао да Јован неће бити у Краљевству на небу. Јован је припремио пут за Христа, али ће умрети пре него што буде отворен пут у небо (Јеврејима 10:19, 20). Међутим, пошто је Јован био веран Божји пророк, он ће бити земаљски поданик Божјег Краљевства.

Сазнајте више

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Шта Библија каже о Месији

Да ли сте знали да је Библија прорекла да ће Месија умрети пре него што доврши своје дело?