Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 45. ПОГЛАВЉЕ

Човек опседнут демонима

Човек опседнут демонима

МАТЕЈ 8:28-34; МАРКО 5:1-20; ЛУКА 8:26-39

  • ИСУС ИСТЕРУЈЕ ДЕМОНЕ И ОНИ ОДЛАЗЕ У СВИЊЕ

Када су се након разорне олује коју су доживели на мору ученици вратили на обалу, наишли су на један страшан призор. Два веома бесна човека, обојица обузети демонима, изашла су из оближњег гробља и трчала према Исусу. Један од њих је привлачио посебну пажњу, вероватно зато што је био насилнији и зато што су демони у њему били дуже време.

Овај јадни човек је ишао го унаоколо и дан и ноћ „викао по гробовима и по брдима и ударао се камењем“ (Марко 5:5). Толико је био насилан да су се људи плашили да прођу тај део пута. Неки су покушали да га свежу, али он је кидао ланце и окове на ногама. Нико није могао да га савлада.

Тај човек је пришао Исусу и пао му пред ноге, а демони су га навели да виче на сав глас: „Шта ја имам с тобом, Исусе, Сине Свевишњег Бога? Заклињем те Богом, не мучи ме.“ Исус је показао да има власт над демонима и заповедио му: „Нечисти душе, изађи из овог човека!“ (Марко 5:7, 8).

Заправо, тај човек је био опседнут многим демонима. Када га је Исус упитао: „Како ти је име?“, он је одговорио: „Име ми је Легија, јер нас је много“ (Марко 5:9). Римска легија је била сачињена од више хиљада војника. Дакле, у овом човеку су се налазили многи демони и наслађивали су се његовом патњом. Молили су Исуса „да им не заповеди да оду у бездан“. Очигледно су знали шта чека и њих и њиховог вођу, Сатану (Лука 8:31).

Недалеко је пасло крдо од 2 000 свиња. Зато су демони рекли Исусу: „Пошаљи нас у свиње, да уђемо у њих“ (Марко 5:12). Он им је то дозволио. Тада се свих 2 000 свиња сурвало низ литицу и удавило у мору. Према Божјем Закону, те животиње су биле нечисте и Јудејци нису смели чак ни да их поседују.

 Када су они који су чували свиње то видели, пожурили су у град и оближња места да испричају шта се десило. Тако су се људи упутили на место догађаја. Када су стигли, видели су да је човек из ког су изашли демони сада добро, и у физичком и у психичком погледу. Чак је био обучен и седео је код Исусових ногу.

Они који су видели овог човека или чули за овај догађај били су испуњени страхом и нису разумели шта је то могло значити за њих. Зато су тражили од Исуса да оде. Док је Исус улазио у чамац, човек из ког су изашли демони молио га је да крене за њим. Али Исус му је рекао: „Иди кући својим рођацима, и јави им шта је Јехова учинио за тебе и како ти се смиловао“ (Марко 5:19).

Исус је онима које је излечио обично говорио да не причају другима о свом излечењу како људи не би поверовали у њега на темељу преувеличаних прича. Међутим, овај човек је био живи доказ Исусове моћи и могао је да сведочи онима до којих Исус није могао да дође. Његово сведочанство је такође могло побити сваки лош извештај о губитку свиња. Зато је човек отишао и причао по целом Декапољу шта је Исус учинио за њега.