Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 29. ПОГЛАВЉЕ

Могу ли се чинити добра дела на сабат?

Могу ли се чинити добра дела на сабат?

ЈОВАН 5:1-16

  • ПРОПОВЕДАЊЕ ПО ЈУДЕЈИ

  • ИЗЛЕЧЕЊЕ БОЛЕСНОГ ЧОВЕКА

Исус је учинио многа дивна дела током своје обимне службе по Галилеји. Међутим, имао је на уму и друга подручја, што се може видети из његових речи: „И другим градовима морам објавити добру вест о Божјем краљевству.“ Зато је отишао да „проповеда по јудејским синагогама“ (Лука 4:43, 44). Логично је што је то учинио, јер је било пролеће и ближио се један важан празник који се прослављао у Јерусалиму.

Јеванђеља много више говоре о његовој служби у Галилеји него о његовој служби у Јудеји. Иако је већина Јудејаца била равнодушна, то није спречило Исуса да неуморно проповеда и да чини чуда где год се нашао.

Ускоро је кренуо у главни град Јудеје, Јерусалим, да би прославио Пасху. У близини Овчијих врата, где је све врвело од људи, налазило се језерце Витсаида, оивичено стубовима. На ово језерце су долазили многи болесни, слепи и хроми. Зашто? Зато што се веровало да је вода када се узбурка лековита и да болесник који тада уђе у њу може бити излечен.

Сада је био сабат и Исус је код језерцета видео једног човека болесног 38 година. Исус га је упитао: „Желиш ли да оздравиш?“ Човек му је одговорио: „Господине, немам никога да ме спусти у језерце кад се вода узбурка, па док ја дођем, други већ сиђе пре мене“ (Јован 5:6, 7).

Тада је Исус рекао нешто што је изненадило и овог човека и све који су то чули: „Устани, узми своја носила и ходај“ (Јован 5:8). Управо се то и десило. Излечени човек је устао, узео своја носила и почео да хода!

Јудејци се нису радовали због овог невероватног чуда. Када су видели тог човека, критички су рекли: „Сабат је и није ти дозвољено да носиш носила.“ А човек им је рекао: „Онај који ме је излечио рекао ми је: ’Узми своја носила и ходај‘“ (Јован 5:10, 11). Ти Јудејци су се наљутили што је неко на сабат лечио!

„Ко је тај човек који ти је рекао: ’Узми их и ходај‘?“, желели су да знају. Зашто су то питали? Због тога што је Исус нестао у мноштву народа, а излечени човек није знао његово име (Јован 5:12, 13). Међутим, овај човек је поново срео Исуса, и то у храму, и сазнао да га је он излечио.

Зато је отишао код Јудејаца који су га раније испитивали о томе ко га је излечио и рекао им да је то био Исус. Тада су они отишли до Исуса. Да ли су желели да сазнају како он чини тако дивне ствари? Не. Отишли су да би му приговарали јер је то чинио на сабат. Чак су почели да га прогоне!