Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 53. ПОГЛАВЉЕ

Моћ над природним силама

Моћ над природним силама

МАТЕЈ 14:22-36; МАРКО 6:45-56; ЈОВАН 6:14-25

  • НАРОД ЖЕЛИ ДА ПОСТАВИ ИСУСА ЗА КРАЉА

  • ИСУС ХОДА ПО ВОДИ И УМИРУЈЕ ВЕТАР

Народ је био задивљен када је видео да Исус има моћ да нахрани на хиљаде људи. Закључили су да је он „пророк који треба да дође у свет“, то јест Месија, и да би сигурно био добар владар (Јован 6:14; Поновљени закони 18:18). Зато су желели да га ухвате и поставе за краља.

Међутим, Исус је схватио шта они планирају. Зато је распустио народ и рекао својим ученицима да се врате у чамац и крену према Витсаиди, а затим у Капернаум. Он се повукао у гору да би се тамо молио.

Пред свануће, док је још била месечина, запазио је чамац у ком су били његови ученици. Снажан ветар је стварао велике таласе, а апостоли су се ’мучили веслајући, јер су пловили насупрот ветру‘ (Марко 6:48). Исус се спустио с горе и кренуо да хода по таласима, њима у сусрет. Сада су већ били „одвеслали око двадесет пет до тридесет стадија [„пет или шест километара“, фуснота]“ (Јован 6:19). Учинило им се да ће Исус проћи поред њих, па су у страху повикали: „То је утвара!“ (Марко 6:49).

Исус им се обратио утешним речима: „Будите храбри, ја сам! Не бојте се!“ Петар му је на то рекао: „Господе, ако си ти, заповеди ми да дођем к теби по води.“ Исус га је тада позвао: „Дођи!“ Петар је одмах изашао из чамца и кренуо по води према Исусу. Али кад је видео колико је ветар јак, уплашио се и почео да тоне. Зато је повикао: „’Господе, спаси ме!‘ Исус је одмах испружио руку, ухватио га и рекао му: ’Маловерни, зашто си посумњао?‘“ (Матеј 14:27-31).

Тада су Петар и Исус ушли у чамац, а ветар се умирио. Ученици су остали без речи! Међутим то што се десило није требало да их изненади. Да су схватили „шта је значило чудо са хлебовима“, које је Исус учинио пре само неколико сати, нахранивши хиљаде људи, не би им било ништа необично што може да хода по води и умири ветар. Зато су му се сада поклонили и рекли: „Ти си заиста Божји Син“ (Марко 6:52; Матеј 14:33).

Ускоро су стигли до прелепе, плодне генезаретске долине, јужно од Капернаума, где су се усидрили. Чим су се искрцали, народ је препознао Исуса и из свих крајева су почели да доводе болеснике. Када би болесни додирнули само његове горње хаљине, потпуно би оздравили.

У међувремену је мноштво које је Исус чудом нахранио схватило да је он отишао. Зато су се, када су чамци из Тиберијаде стигли, укрцали и пошли у Капернаум да га траже. Кад су га нашли, упитали су га: „Учитељу, када си дошао овамо?“ (Јован 6:25). Као што ћемо видети, Исус их је с правом прекорио.