Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 28. ПОГЛАВЉЕ

Зашто Исусови ученици нису постили?

Зашто Исусови ученици нису постили?

Неко време након што је 30. н. е. Исус присуствовао Пасхи, Јован Крститељ је био ухапшен и већ је неколико месеци био у затвору. Он је желео да сви његови ученици постану Исусови следбеници. Међутим, током његовог заточеништва, неки од њих то још нису постали.

Док се приближавала следећа Пасха 31. н. е., неки Јованови ученици су дошли до Исуса и питали га: „Зашто ми и фарисеји постимо, а твоји ученици не посте?“ (Матеј 9:14). За фарисеје је пост био још један од уобичајених ритуала. На то ће се касније осврнути и Исус када буде испричао једно поређење у ком се самоуверени фарисеј овако молио: „Боже, хвала ти што нисам као остали [...] Постим двапут недељно“ (Лука 18:11, 12). Можда су и Јованови ученици постили зато што је то био обичај. Или су можда постили јер су жалили због тога што је Јован био затворен. Зато су се можда питали зашто и Исусови ученици не посте и тиме покажу да им је жао због оног што се десило Јовану.

Исус им је одговорио користећи један пример: „Зар младожењини пријатељи имају разлога да тугују док је младожења с њима? Али доћи ће дани кад ће се младожења узети од њих, и тада ће постити“ (Матеј 9:15).

Јован је раније говорио о Исусу као о младожењи (Јован 3:28, 29). Према томе, док је Исус био на земљи, његови ученици нису имали разлога да посте. Када он умре, његови ученици ће туговати и неће имати жељу за храном. Међутим, када ускрсне, доћи ће до промене. Они више неће имати разлога да посте и тугују!

Затим је Исус изнео два сликовита примера: „Нико на стару хаљину не пришива закрпу од тканине која се још није скупила, јер би се закрпа отцепила са хаљине и рупа би постала још већа. Нити се ново вино ставља у старе мехове. Иначе се мехови поцепају, вино се пролије, а мехови пропадну. Него се ново вино ставља у нове мехове“ (Матеј 9:16, 17). Шта је овим речима Исус хтео да каже?

Он је желео да ученици Јована Крститеља схвате да нико не треба да очекује да се његови ученици придржавају обичаја јудаизма, као што је пост. Он није дошао да „пришива закрпу“ на стари начин служења Богу, систем који ће ускоро бити одбачен. Није подржавао јудаизам свог времена, који је био пун људских предања. Дакле, није покушавао да стави нову закрпу на стару хаљину, нити да ново вино стави у стари, крути мех.