Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 37. ПОГЛАВЉЕ

Ускрсење сина једне удовице

Ускрсење сина једне удовице

ЛУКА 7:11-17

  • УСКРСЕЊЕ У НАИНУ

Убрзо након што је излечио слугу војног заповедника, Исус је отишао у Наин, град који се налазио око 30 километара југозападно од Капернаума. С њим су били и његови ученици и велико мноштво које га је следило. Док су се приближавали Наину, полако се спуштало вече. Тамо су наишли на једну дугу погребну поворку. Људи из града су носили једног младића да га сахране.

Мајка тог младића била је скрхана болом. Била је удовица, а сада јој је син јединац умро. Када је остала без мужа, барем је имала свог вољеног сина. Можемо само замислити колико је била блиска с њим, јер јој је он уливао наду и сигурност. А сада ни њега више није било. Остала је потпуно сама и без подршке!

Исус је био дирнут њеним великим болом и тешком ситуацијом. Саосећајно, али сигурним гласом, он јој је рекао: „Не плачи.“ Затим је пришао носилима и дотакао их (Лука 7:13, 14). Његово држање и поступање заокупило је пажњу присутних и они су се одмах зауставили. ’Шта ово значи и шта ће учинити?‘, многи су се сигурно питали.

А шта су се питали они који су дошли са Исусом и који су видели његова многа чуда и излечења? Очигледно још нису видели да је Исус неког вратио у живот. Иако су се у далекој прошлости десила нека ускрсења, може ли и Исус учинити тако нешто? (1. Краљевима 17:17-23; 2. Краљевима 4:32-37). Док је мноштво ишчекивало да види шта ће се десити, Исус је снажним гласом рекао: „Младићу, теби говорим, устани!“ (Лука 7:14). На то је младић устао и почео да говори. Исус га је предао запрепашћеној, али пресрећној мајци. Више неће бити сама.

Када су људи видели да је младић поново жив, почели су да хвале Јехову, који је извор живота. Неки су рекли: „Велики је пророк подигнут међу нама.“ Други су схватили значај овог изузетног Исусовог чуда, па су рекли: „Бог се смиловао свом народу“ (Лука 7:16). Вести о овом чуду су се брзо прошириле по околини и вероватно тако стигле до Назарета, који је био удаљен десетак километара. Такође су стигле и до Јудеје на југу.

Јован Крститељ је још увек био у затвору и веома га је интересовало оно што је Исус чинио. Његови ученици су му испричали за Исусова чуда. Како ће Јован на то реаговати?